Общество

Имунолог: Родителите да не избират сами имунистимулатори за децата

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Имаме критерии, по които можем да кажем дали детето има имунен дефицит.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria имунологът д-р Цветелина Великова.

Точките са 10. Например, ако повече от две пневмонии за една календарна година или няколко ушни инфекции, инфекции на синусите, нужда от употреба на антибиотици, включително венозни, постъпване в болница.

До 5-6 боледувания на година са може би нормални, зависи от възрастта на детето. Когато говорим за по-голям брой обаче трябва да се обърне внимание. Ако някой от семейството е диагностициран с имунен дефицит, също трябва да се обърне внимание. Наследяваме генетичната основа на имунната ни система от нашите родители. Ако родител наблюдава, че боледува по-често, заедно с детето е добре да обърне внимание на своята имунна система.

Изследванията на имунната система се назначават от имунолог. Това са кръвни изследвания, които се правят в по-големите лаборатории и отнемат няколко дни. Ако се наложи се правят и по-специализирани изследвания, за които трябва повече време.

 

Когато консултирам едно дете разпитвам родителя много подробно за начина му на хранене, колко часа спи, дали има физическа активност, закаляване, ваксините дали са поставени навреме. Тук изникват много неща, които могат да бъдат подобрени. Чак след това може да се помисли за употребата на различни имуностимулатори.

Родителите е добре да не ги избират сами, а да се подбере спрямо вида на боледуването най-добрият вариант.

Детският имунитет не е умален модел на възрастните. Тяхната имунна система е незряла. Това й дава някои предимства. Например, тя има громен капацитет да се справи с почти всички видове микроорганизми, с които ще се срещне. При възрастните имунната система вече може да е изчерпана.

Храненето при детето е много важно. Трябва да бъде балансирано и здравословно. Не трябва да има прехранване. Затлъстяването и диабетът водят до потискане на имунитета. От друга страна, недохранването или ако детето не консумира пресни плодове и зеленчуци също може да окаже влияние на имунитета. Както количеството белтъчини, полезни мазнини и въглехидрати. Ако родителите изпитват затруднения с храненето на детето им препоръчвам да се обърнат към специалист по детско хранене. Да присъединят детето към подготовката на храната.

 

Много често срещан мит е, че ваксините потискат имунитета. Те всъщност създават имунен отговор само срещу болестта, например срещу варицела. Тя ще активира единични бройки левкоцити в нашия организъм и изобщо няма да ангажира цялата имунна система.

Не бих препоръчала родителите да заразяват умишлено децата си с варицела докато са малки, защото могат да се развият усложнения, включително и енцефалит. Ваксината предпазва децата от заразяване, което често се случва от баби и дядовци, които имат херпес зостер. Изкарването на този и други вируси, включително и Ковид, потискат имунитета за поне 6 месеца след това, което може да доведе до следващи боледувания.

 

В нашата страна всички много ги е страх, че ще настинат от течение или от студено, но всъщност се разболяваме от вирусите и бактериите. Децата много добре знаят как да си регулират телесната температура и дали им е топло или студено. Не трябва да са твърде много облечени, защото това може да доведе до изпотяване и след това настиване в кавички от преохлаждане на организма.

От имунологична гледна точка алергиите са една прекомерна реакция на имунната система. Това много често се случва при хора с наследствена предразположеност. Лечението е да се регулира имунната система.

Препоръката е на деца над 6-месечна възраст да се поставят противогрипни ваксини. Да не забравяме, че гриипът протича изключително тежко при деца под 5-годишна възраст, както и при хората над 65-годишна възраст. Ковид ваксините също са полезни за децата.

Вижте цялото интервю във видеото.