Общество

Проф. Кюркчиев: Новите Ковид ваксини са в страната от два дни

От Диана Радева Диана Радева Водещ

От цифрите на заболеваемостта в момента е трудно да се предположи, че идва нова Ковид вълна, но логиката показва, че е възможно това да се случи именно през есента. Дали ще е октомври или ноември не мога да кажа, но по-важно е да помислим за характеристиките на тази вълна.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Доброслав Кюркчиев, началник лаборатория по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Въпросът е какво ще представлява тя, колко хора ще се заразят и от тези, които се заразят колко ще прекарат тежко заболяването. С пристигането на Омикрон нещата придобиха по-позитивен вид за нас хората. Той е 20 пъти по-заразен от оригиналния китайски вирус, но като цяло прекарването на заболяването е значително по-леко. Фактор за това е имунитетът, който се създава чрез ваксинация, преболедуване или комбинация от двете.

По думите на професора траен имунитет има – Т-клетъчният имунитет съществува. Доколко този имунитет обаче пази от зараза е друг въпрос. Пробивите във ваксините от Омикрон са около 60%, т.е. ваксинирани могат да се заразят, но съпротивата, която са изградили е достатъчна в огромната част от случаите имунната система да се справи с вируса и той да премине като едно леко заболяване. В 80% от случаите той преминава леко, но има контингенти от хора, при които това не е така и именно за тях трябва да се мисли, а не да се гледа на масово ниво както досега.

 

Новите ваксини са в страната от два дни. Това е бивалентна ваксина. Нейната цел е да предизвика имунен отговор срещу класическия вирус с допълнение срещу варианта Омикрон и неговия подвариант БА1.

Идеята на тази ваксина е да се надгради на базата на предишни ваксини. Който не се е ваксинирал досега, едва ли ще се ваксинира с новата ваксина, каза професорът. Според него ваксинационният потенциал на нацията се е изчерпал – който се е ваксинирал, се е ваксинирал.

По повод на мерките, обявени вчера, за училища и детски градини Проф. Кюркчиев каза, че той не би ги въвел, защото са напълно безсмислени.

Вижте цялото интервю във видеото.