Общество

Българка разработва лек за детски мозъчни тумори

От Euronews България Euronews България

Българка участва в мащабно клинично проучване, което е на път да даде основа за създаване на нов лек за едни от най-трудно лечимите мозъчни онкозаболявания при децата. Грандиозното откритие на екипът учени в Нотингам сред, които е и българката Моника Димитрова.

Идеята за проучването първоначално започва като шестмесечна дипломна работа, която младите биолози задълбочават цели три години. Сред екипът от 2-ма студенти и 2-ма професори е и българката Моника Димитрова. 26-годишната бургазлийка завършва магистратура с фокус – детски мозъчни тумори, а докато прекарва часове в лабораторни клинични проучвания тя работи и като медицинска сестра в болница „Куин Мери”.

 

Бяхме доста големи късметлии, че една благотворителна организация финансира цялото проучване за трите години, така че страшен късмет с това, че те повярваха всъщност нас и това което разработваме.

Моника Димитрова

Студентите знаят, че до момента учените са разработили като метод на лечение на лимфобластната левкимия например, изследвания базирани на аспаргинова аминокиселина. Концентрират се в непроучената до момента аргининова киселина, което се оказва и разковничето. 

 

Изследвахме няколко вида мозъчни тумори и в същото време различни аминокиселни. Това, което всъщност намерихме е, че рециклиращите аминокиселини, които трябва да има във всеки организъм липсват когато има болест. Когато има мозъчен тумор те абсолютно липсват, което става страшен стрес в организма и аргинина, който по принцип е полузаменима аминокиселина всъщност става незаменима в периоди на стрес, в периоди на болест, това тотално променя организма и болестта.

Моника Димитрова

Екипът остава изненадан от откритието и взаимовръзката на туморната клетка с аминокиселините съществуващи в човешкия организъм. Завишеният аргинин се оказва в основата на най-агресивните мозъчни тумори.
Проучването на Моника Димитрова и екипът работил върху аргининовата киселина е завършено и публикувано от всички британски научни и международни журнали за проучвания. 26-годишната Моника получава и благодарствено писмо от Кеймбридж.
„Със сигурност не очаквахме да намерим нещо толкова голямо, наистина ние знаехме, че това е някаква такава дупка при клиничните проучвания при детските мозъчни тумори, но не очаквахме всичко което изследваме да покаже такъв огромен резултат и да има такава корелация във всичко което изследвахме. Много сме щастливи, защото това за един учен е най-голямото признание“, казва Моника.
Клиничното проучване на Моника Димитрова вече е в основата на разработването на нови лекарства за детските тумори. А младият учен планира да стартира обучението си по медицина, но не във Великобритания, а в България.