Европа

Шведският учен Сванте Пеабо спечели Нобелова наградата за медицина

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Нобеловата седмица започна с наградата в категория физиология или медицина. Нейният носител тази година е Сванте Пеaбо с откритията си в областта на човешката еволюция.
Пеабо е награден за секвенирането на генома на неандерталеца, което е донесло нови познания за това как имунната ни система реагира на инфекции. Освен това той е сред откривателите на т.нар. Денисов човек, живял преди повече от 40 хил. години. Работата на шведския учен води до създаването на изцяло нова дисциплина – палеогеномиката.

 

Това е фундаментално научно откритие. Вече знаем, че то засяга защитата ни срещу различни инфекции или например това как да се справим с голяма надморска височина. Но, като при всички големи открития на фундаменталната наука, знанията ни ще се увеличават през следващите десетилетия.

Нилс-Горан Ларсон, член на Нобеловия комитет

Преди точно 40 години бащата на Пеабо - Сун Бергстрьом, също печели Нобел за медицина. А тази награда е първата от общо 6, които тази седмица ще бъдат присъдени в Института Каролинска в Стокхолм. Останалите 5 са в категориите химия, физика, литература, икономически науки и мир. 

Във всяка от тях се раздават по 10 млн. шведски крони, дипломи и златни медали. Наградите носят името на шведския индустриалист и изобретател на динамита Алфред Нобел. Първата церемония по връчването им е проведена през 1901 година, а сред лауреатите са Мария Кюри, Майка Тереза, Европейският съюз и агенцията за бежанците на ООН.