Европа

Задава ли се нова вълна на COVID-19 в Европа?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Нахлуването на студено време в Европа благоприятства разпространението на вирусите, по-специално пандемията от COVID-19, която изглежда показва признаци на съживяване.

Във Франция здравните власти съобщават за повече от 48 000 нови случая за 24 часа, увеличение от 46% за една седмица. Този ръст се отразява на болниците, които регистрират увеличение на хоспитализациите и оказването на интензивни грижи след 4 седмици на спад.

Предвещават ли тези числа нова вълна на вируса във Франция и по-общо в Европа? Засега експертите са предпазливи по въпроса, дори на фона на тревожните статистики. Новият вариант на Омикрон – BQ.1.1 може да стане доминантен и да развали предстоящите празници.

Почти три години след началото на пандемията населението, което е в голямата си част ваксинирано, има по-добра защита срещу вирусите. Първите 8 вълни донесоха известен имунитет и антивирусните лечения доказаха своята ефективност срещу тежките форми на заболяването...

Докато изискването за носене на маски отпадна, френското правителство призова хората да бъдат внимателни и да спазват определена дистанция.