Добро Утро, Европа

Доц. Валентина Дончева: Няма тревожни данни за водата в Черно море

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ние провеждаме мониторинг по две европейски директиви и не забелязваме такива тревожни данни. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria доц. Валентина Дончева, ръководител секция „Химия на морето“ към Института по океанология на БАН по повод изнесената информация от турските власти за наличие на тежки метали в Черно море.

„Според наши изследвания, има завишени концентрации в областта на „горещите точки“, каквото са Варненския залив и нос Галата, и Бургаския залив. Основно, това са металите никел и олово – в седиментите. А за мониторинга 2012-2017 година установихме високи концентрации на кадмий, отново в „горещите точки“ – в Бургаския залив и в областта на Златни пясъци“, посочи доц. Дончева.

„Нямаме нови данни. Още повече, мисля, че никога не сме изследвали стронций и ванадий“, категорична е тя.

„За алуминия също не съм убедена, че е много токсичен – това е съвсем естествен елемент, който се съдържа в земната кора“, допълни доц. Дончева.

Относно данните на турските учени, според нея проблемът там е локален, заради наличието на много мини. Това не може да бъде проблем за цялото Черно море, нито за мигриращата риба.

Доц. Валентина Дончева отбеляза също, че в България нямаме критерии за замърсители в седименти, докато в Турция има закон, поставящ лимити.

 

Цялото интервю вижте във видеото.