Европа

Двама българи сред задържаните от наркокартела, разбит в Дубай

От Euronews България Euronews България
Faukas Operacia Kokain MVR Снимка: МВР

Двама българи в Испания са сред задържаните в международната операция, подпомогната от Европол, срещу "суперкартел" на трафик на кокаин в особено големи размери, която кулминира в края на този месец с няколко дузина арести в четири европейски държави - Белгия, Испания, Нидерландия и Франция, както и още шест в Дубай.

В рамките на проведените мащабни действия, продължили две години, са иззети близо 30 тона кокаин в различни точки в Европа.

 

Международната операция с кодово име Faukas е реализирана на 8 ноември на територията на Испания, под ръководството на испанската Guardia Civil, с участието на служители от Белгия, Нидерландия, Франция, ОАЕ, DEA - САЩ и България, подпомагана и координирана от ЕВРОПОЛ, съобщава МВР.

Целта на операцията е неутрализирането на международна организация, ангажирана с трафик на големи количества кокаин от Латинска Америка. Установено е, че трафикът на дрогата се е осъществявал чрез използването на морски контейнери, натоварени с легално карго.

В хода на активните действия са задържани общо 13 лица на територията на кралство Испания, сред които двама български граждани и още две лица с чужда националност - на територията на Дубай.

По време на извършените претърсвания са намерени и иззети около 530 хиляди евро, както и имущество, оценено на около 24 милиона евро.

В рамките на проведените мащабни действия по разследването, продължили две години, са иззети близо 30 тона кокаин в различни точки в Европа, основно на територията на Испания, арестувани са общо 49 лица, имащи връзка с престъпната организация.