Европа

Белгия залови „планина от кокаин“, не смогва да го изгори

От Euronews България Euronews България
Drugs1 Снимка: AFP via Euronews

Рекордното количество кокаин, което белгийските власти конфискуваха в Антверпен тази година, доведе до значително изоставане в унищожаването му. Това поражда опасения за сигурността, тъй като тонове кокаин все още не са изгорени.

Само по време на една акция в средата на октомври в белгийско пристанище бяха конфискувани повече от шест тона кокаин, открити в два контейнера, пристигащи от Суринам, разкриха белгийските митници.

Това, което по-рано през октомври беше описано като "планина от кокаин" от прокурора на Антверпен Франки де Кейзер, вече е складирано на неразкрити места.

Натрупването е причинено от няколко големи конфискации през последните седмици и ограниченията на тонажа, с който могат да се справят инсинераторите наведнъж, заяви в понеделник пред Euronews говорителят на Федералната служба за публични финанси Франсис Адинс.

"Основният въпрос за митническата администрация е да унищожи възможно най-бързо целия кокаин", каза той.

"Ако имаме огромно задържане на наркотици, от порядъка на 5 до 8 тона, не всичко може да бъде унищожено веднага поради капацитета на инсинераторите и поради екологичните ограничения за унищожаване на големи количества наркотици", уточнява Адинс.

"Но междувременно бяха сключени споразумения с инсинераторите, които ще ни предоставят по-голям капацитет за изгарянето им."

Подробности за плановете за изгарянето се пазят в тайна поради опасения, че престъпни организации биха могли да нанесат удар по тези места в опит да си върнат част от конфискуваните наркотици.

"Трябва да се справим с много пари“ (вземайки предвид уличната им стойност)", каза Адинс.

Цената на грам кокаин на улицата е около 50 евро. Така че човек може и сам да си представи, ако сме конфискували няколко тона, каква сума представлява това. Тези организации не се страхуват да използват насилие, както видяхме в Нидерландия, и особено когато говорим за толкова голяма сума пари заложена на карта, можем да си представим, че проблемът е огромен що се отнася до сигурността на операцията и тази на нашите агенти.

Франсис Адинс

Залавянията на кокаин достигат нов връх

Количеството на конфискуваните наркотици на товарното пристанище в Антверпен се увеличава през последните пет години.

Това накара митническите органи да разширят допълнително дейността си, включително да наемат още 100 нови служители и да инсталират скенери в пристанищните терминали, които ще могат да проверяват рисковите контейнери на място.

През октомври белгийският министър на правосъдието Винсент ван Куикенборн стана обект на осуетен заговор за отвличане, за който се твърди, че е подготвен от холандска престъпна група.

Ван Куикенборн, който е поставен под засилена полицейска охрана, го определя като "наркотероризъм".

През 2021 г. Белгия конфискува общо 89,5 тона кокаин в Антверпен, което представлява увеличение с 36% спрямо предходната година и нов исторически рекорд.

Октомврийската акция по задържането на пратка кокаин от Суринам е една от над 100-те мащабни акции за трафик, извършени на пристанището от началото на годината, като от януари досега са задържани общо около 71 тона.

След нови големи арести през последните седмици властите очакват, че границата от 100 тона ще бъде надхвърлена до края на 2022 г., съобщават местните медии.

Поради размерите си и обема на трафика, който обслужва, Антверпен е използван като основна входна точка за кокаин в Европа.

Контрабандистите се възползват от факта, че плодове от Южна Америка и Карибския басейн - от банани до ананаси - се доставят на континента през второто по големина пристанище, като често в товара се крие кокаин.

Автор: Александър Брезар, Euronews