Свят

Европол разби кокаинов "суперкартел" в Дубай

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Европейската полицейска служба е разбила "суперкартел" за наркотици след операция, по време на която са били арестувани десетки хора. Извършени са общо 43 ареста в четири европейски държави - Белгия, Испания, Нидерландия и Франция, както и още шест в Дубай. Европол описва някои от задържаните като т.нар. "ценни мишени".

Според испанската Гражданска гвардия операция Desert Light е довела до конфискацията на над 30 тона наркотици. Близо половината от арестите са извършени в Испания и Нидерландия. Картелът е контролирал близо една трета от трафика на кокаин в Европа. Нидерландската прокуратура ще поиска екстрадицията на двама задържани в Дубай, заподозрени за внос на дрога от Южна Америка.

Акцията е извършена по-рано през месеца след сключено през септември споразумение за засилване на сътрудничеството между Европол и Обединените арабски емирства. В операцията е участвала и Администрация за борба с наркотиците на САЩ.

Властите в Европа задържат рекордни количества кокаин. Повече от 214 тона са били конфискувани през 2020 г. на територията на континента.