Свят

Тревожни данни: Европа се превръща в кокаинов хъб

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 07 170533

Европа все повече се превръща в център за производство и транзит на кокаин към други региони, освен това самата тя е пазар на наркотици за много милиарди евро, обявиха агенциите на Евросъюза. В публикуван доклад те предупредиха, че производството на метаамфетамини в Европа нараства. След канабиса, кокаинът е най-използваният наркотик в Европа, с милиони консуматори и продажби за близо 10,5 милиарда евро през 2020 година.

 

Това, което можем да кажем е, че имаме най-висока чистота, ниски и стабилни цени. Разходите за получаване на достъп до кокаин са по-ниски с 38%. Сега наблюдаваме навлизането в Европа на всички форми на кокаина. А най-изненадващ за мен е фактът, че откриваме кокаинова паста и кокаинова основа, които се преработват на територията на Европейския съюз.

Алексис Гьоздел, директор на Европейския център за мониторинг на наркотиците

Белгия изглежда център на това производство в Европа, сочат данни, събрани от двете агенции на Евросъюза. Това е държавата членка на блока, която е конфискувала най-много кокаин през 2020 година – последната, за която има данни, с общо количество от 70 тона, най-много от които в пристанището на Антверпен. Нидерландия е на второ място в Европа по заловен кокаин - 49 тона. Белгия е водеща държава в производството на кокаинова паста, заедно с Нидерландия и Испания, сочи докладът.

 

Европейският пазар се разраства, стимулиран от по-високото производство в Южна Америка и нарастващите възможности за производство на наркотици в самата Европа. По-голямата част от кокаина, внасян в Европа от Южна Америка, продължава след това към други части от света, най-вече към Близкия изток и Азия. Това превръща Европа в ключов транзитен пункт за дрогата, идваща от други държави, се отбелязва в доклада. През 2020-а в Европа са конфискувани над 214 тона кокаин, което е с 6% повече от предходната година, а експертите от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите смятат, че това количество може да достигне 300 тона през тази година.