Свят

ООН с първа резолюция за Украйна, в която не споменава изобщо думата "война"

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 08 132315 Антонио Гутериш, генерален секретар на ООО. Снимка: AP

Съветът за сигурност на ООН прие първата си резолюция за Украйна. В документа, обаче, никъде не се използва думите „война“, „конфликт“ или „инвазия“. Вместо това единодушното изявление „изразява дълбока загриженост относно поддържането на мира и сигурността на Украйна“, предаде ВВС.

Документът изразява „силна подкрепа“ за генералния секретар Антониу Гутериш в търсенето на мирно решение на 10-седмичния „спор“. Разполагайки с право на вето в съвета, Русия възпрепятства всички предишни предложения за приемане на резолюция за Украйна. Посланикът на Мексико в ООН, чиято страна помогна за изготвянето на изявлението, коментира, че са били необходими два месеца за изготвянето на резолюцията, която просто дава подкрепа на генералния секретар на ООН.

Ukraine Russia 22124799124177 Мариупол. Снимка: AP

Продължават спасителните дейности в стоманодобивния завод в Мариупол

Спасителите се опитват да евакуират още цивилни от тунелите под разрастващия се стоманодобивен завод в Мариупол, докато украинските бойци правят последната си крачка, за да предотвратят пълното превземане на стратегически важния пристанищен град от Москва. Десетки хора бяха евакуирани в петък от завода "Азовстал" и предадени на представители на ООН и Международния комитет на Червения кръст, съобщиха руски и украински официални лица. Руските военни заявиха, че групата от 50 души включва 11 деца.

Руски официални лица и украинският заместник министър-председател Ирина Верешчук заявиха, че усилията за евакуация ще продължат и през уикенда. Последните евакуирани последваха около 500 други цивилни, които се измъкнаха от централата и града през последните дни.

 

Mariupol 22110840960700 Битката за Мариупол. Снимка: AP

Борбата за последната украинска крепост в града, превърнат в руини от руското настъпление, изглежда все по-отчаяна. Все по-често се появяваха предположения, че президентът Владимир Путин иска да приключи битката за Мариупол, за да може да представи триумфа си пред руския народ навреме за Деня на победата в понеделник - най-големия патриотичен празник в руския календар. С наближаването на празника, посветен на победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война, градовете в Украйна се подготвяха за очаквано увеличаване на руските атаки, а официални лица призоваваха жителите да се съобразяват с предупрежденията за въздушни нападения.

 

Ако Русия унищожи хората в "Азовстал", всякакви мирни преговори спират, закани се Зеленски

Евентуалното ликвидиране на украинските военни и цивилни граждани, които остават на територията на завода "Азовстал" в Мариупол, ще сложи край на всякакви дипломатически преговори за мир с Руската федерация. Това съобщиха от пресслужбата на президента Володимир Зеленски.

 

Ако Русия убие хора, които могат да бъдат изведени по хуманитарни коридори, тогава няма какво да говорим с тях на дипломатическо ниво.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По думите му, в петък, благодарение на усилията на Украйна, Международния комитет на Червения кръст и ООН, най-накрая успяха да намерят форма за евакуация на цивилни от блокирания завод Азовстал. Президентът също така заяви, че Мариупол е разрушен до основи. Той нарече блокадата на града от руски нашественици "умишлена стъпка, проява на омраза и тероризъм".

 

За такава жестокост основна отговорност носи информационно-пропагандистската машина на Руската федерация и този проблем тепърва трябва да бъде решен. Те успяха да втълпят у хората такава омраза още преди началото на пълномащабната война. Те са правили това в продължение на много години.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

В петък от "Азовстал" бяха изведени 50 души, в събота операцията по евакуация продължава.