Европа

Арестуваха последния голям неаполски наркотрафикант

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Carbone 2 (1) Бруно Карбоне. Снимка: Европол

Последният голям наркотрафикант от района на Неапол Бруно Карбоне, който е един от най-търсените престъпници в Европа, е бил арестуван в Сирия и екстрадиран в Италия.

Това съобщават италиански официални лица и сирийска джихадистка бунтовническа групировка.

Карбоне, е бил задържан, когато е слязъл от самолета във вторник на римското летище "Чампино", се казва в изявление на неаполитанската полиция.

45-годишният Карбоне, осъден задочно в Италия на 20 години затвор за международен трафик на наркотици по маршрута Испания-Неапол-Сицилия, се укриваше от 2003 г. насам.

Карбоне е известен като близък сътрудник на Рафаеле Империале от Камората. Самият Империале, който е смятан за един от най-големите наркотрафиканти в света, е арестуван в Дубай през 2021 г.

Първоначално не беше ясно къде е бил задържан Карбоне, а италиански медии съобщиха, че е бил заловен и в Обединените арабски емирства, където е прекарал голяма част от времето си в бягство.

Мохамед Санкари, официален представител на джихадистката групировка "Тахрир аш Шам" (HTS) в Северозападна Сирия, заяви, че Карбоне е бил задържан през март, "докато е преминавал през "освободените" райони с цел да достигне регионите под контрола на режима на (Башар Асад)".

Карбоне е бил екстрадиран след няколкомесечен разпит, твърдят от HTS, като групировката публикува и негова снимка.

Твърденията на Карбоне, че е мексикански гражданин, който се укрива от властите в родината си заради продажба на фалшиви луксозни часовници, породиха подозрения относно истинската му самоличност, заяви пред Asharq Al-Awsat, базирано във Великобритания издание на арабски език, Мохамед Абдел Рахман, министър на вътрешните работи на териториите, контролирани от бунтовническото правителство на спасението на Сирия.

Смята се, че емиратски служители са посредничили за екстрадицията в сряда, съобщи италианското издание Il Foglio.

През декември 2020 г. след съобщения на местните власти се твърдеше, че Карбоне е бил арестуван в Дубай.

Арестуваният се оказа бизнесмен от Неапол и беше освободен, след като прекара малко повече от месец в затвора.

HTS твърди, че арестуваният по това време е бил "лице, (което) е било изпратено на мястото на Бруно като примамка, за да може той да избяга от властите".

Карбоне е бил в съюз с колумбийски трафиканти, които са доставяли кокаин за клановете на Камората - една от най-старите и най-големите престъпни организации в Италия, разположена в общия район на Неапол.

Смята се, че е използвал същите връзки, за да доставя кокаин и за друг известен синдикат на организираната престъпност - Ндрангета в Калабрия.

Тахрир аш Шам е създадена през 2017 г. след сливането на няколко ислямистки и джихадистки групировки, включително Фронта ан Нусра.

Въпреки че публично се отдели от "Ал Кайда", се смята, че организацията споделя сходни убеждения с тези на т.нар. ислямска държава.

Силата и влиянието ѝ нарастват в северозападната част на Сирия след превземането на ключовия град Идлиб в средата на октомври.