Общество

Колко ще ни струват празниците?

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Въпреки че инфлацията ги тревожи, европейците няма да се лишат от коледното пазаруване. Според проучване повечето потребители ще отопляват по-малко от помещенията в домовете си тази зима. И българите не са изключение - въпреки поскъпването, предпразничното пазаруване е в разгара си.

Момчил Цветанов ще отдели 400 лева за коледни покупки. Сумата обаче не включва празнична трапеза, нито почивка, извън града.

„Ние ходим на гости при възрастните си родители и те поемат празничната си вечеря, така че това включва подаръци и път. Няма как почивка, да не говорим, че цените за къщи за гости в България са като хотелите в Лас Вегас“, казва мъжът.

По-малко от месец остава до Коледните празници. С това идват и дните за пазаруване. Според проучване потребителите ще отделят между 200 и 400 лв. за коледни покупки. Според някои обаче с тези пари със сигурност ще напазаруват по-малко спрямо миналата година.

Повечето хора, които попитахме ще останат вкъщи за празниците. Но въпреки поскъпването на живота те споделиха, че няма да намалят бюджета си за празнични покупки.

Вижте повече във видеото.