Общество

Колко поскъпнаха офертите за празниците и колко сме склонни да похарчим?

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Нагласи за силен туристически сезон сред българския бизнес. Очаква се в следващите месеци над 1 милион и 200 хиляди чужденци да посетят зимните ни курорти.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria директорът на Центъра за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Кувертите за предстоящите празници вече са почти разпродадени, отчитат от туристическия бранш. За 8 декември местата са почти на привършване. Обикновено студентите търсят вили, където могат да се съберат повече хора и да си поделят сумата за наема. Това е и най- икономичният вариант за празника. В хотелите цената на куверта достига до 100-110 лева на вечер.

Честа практика е вместо да търсят нови места хората, да се доверят на вече посещавани хотели и места за настаняване, които вече са посещавали и са останали доволни, коментира още Драганов.

Този сезон у нас се очаква да пристигнат около 30 хиляди туристи от Англия. Това е голям пробив, според Драганов, защото през последните две години е имало отлив от този пазар. Интерес към зимните ни курорти имат и туристи от Израел, Турция и Румъния.

Във връзка с организацията по настаняването на украински бежанци у нас, Драганов коментира, че в много от местата в държавните бази няма отоплителни тела и нормални условия. Според него Държавната агенция за бежанците не функционира правилно.

Целия разговор вижте във видеото.