България

Проф. Стоян Проданов: „Гражданската отговорност“ ще поскъпне с 5 до 10%

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Застраховката „Гражданска отговорност“ поскъпва отново. Очакваният ръст е между 5 и 10%. Това заяви изпълнителният директор на БулИнс проф. Стоян Проданов в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria.

Трябва да кажем, че поскъпването едва ли ще е чак толкова силно и забележимо. „Гражданската отговорност“ е силно индивидуализирана, за разлика отпреди 10-15 години. На този етап няма как да определим чисто процентно какво точно ще е поскъпването, но вероятно ще е в рамките на 5 до 10%. Като контрапункт, тук трябва да кажем, че в бранша има висока конкуренция, която е естествен омекотител за желанието на това вдигане на цената. Всичко това през годините показва, че стръмно покачване на цената е невъзможно.

Проф. Стоян Проданов

Той добави, че поскъпването е резултат на обективни процеси и тенденции.

Основното е, че след двете Ковид години, движението на хората, трафикът се връща към нормалното. Това вече се отразява на данните, които застрахователите събираме. Имам предвид факта, че трябва да се плащат по-големи щети. Другото нещо, което не е за пренебрегване, е инфлацията, защото тя ще влияе все повече на нашите очаквания за бъдещите щети. Не на последно място, рисковете се връщат. Рискове, които бяха позабравени. Но това са нормални тенденции и процеси.

Проф. Стоян Проданов

Професор Проданов не скри, че ръст има и при останалите продукти, които застрахователните компании предлагат, като например здравни и селскостопански застраховки, както и застраховка „Живот“.

Вижте повече във видеото!