Политика

Стефан Янев още е оптимист, че кабинет ще има

От Euronews България Euronews България

Лидерът на най-малката парламентарна партия Стефан Янев остава оптимист, че правителство ще се сформира. Това сподели самият той на последния тур от консултациите, които президентът Румен Радев провежда преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет.

Слуховете често спрягат неговата партия „Български възход“ като възможен вариант за третия мандат, ако първите два опита за правителство не успеят.

„Ако се стигне до трети мандат, който по дефиниция е антикризисен, кризисният вариант пак включва разговори с всички партии“, каза той на бившия си шеф Румен Радев. Янев бе служебен министър-председател в един от излъчените правителства на президента.

Самият Радев разкритикува поведението на парламентарните сили, които според него се занимават с неприоритетни неща.

„Вместо да се ангажира със съставяне на правителство и да се занимава с проблемите на гражданите и законите по Плана за възстановяване, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дълбоко се съмнявам дали това е основният приоритет на обществото ни, както и четиричасовият дебат по наименованието на закона“, укори Радев. И попита бившия си колега по политическа и военна линия какви са неговите приоритети.

„От самото начало зададохме тон на диалог, на сътрудничество и конструктивен разговор“, отговори Стефан Янев. Той посочи като първи приоритет да се състави парламентарно мнозинство, защото „предсрочните избори няма да решат никакъв проблем“.