Политика

Костадинов готов да прави правителство, ще иска от Радев третия мандат

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Референдум за въвеждане на еврото е невъзможен - това заяви държавният глава по време на консултациите с партия „Възраждане.“ Лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че ще подкрепят всеки за сформиране на правителство, но само ако те споделят основните им приоритети.

По думите му Румен Радев е отговорил негативно на техните искания относно предоговаряне на членството ни в ЕС, както и да не се купуват нови бойни самолети F-16.

„Ако се стигне до връчване на трети мандат, сме готови да го поискаме от вас. Защото имаме състав за кабинет“, обяви пред президента Румен Радев председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на консултациите, които държавният глава провежда с политическите сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

- „Това, което чух от вас за желанието да се обърнете към мен“, започна президентът...

- „И ще се обърнем“, прекъсна го Костадинов и предизвика изблик на смях у Румен Радев.

С това темата за третия мандат приключи. А по отношение на първия Костадинов се съгласи, че „съставянето на правителство е може би най-важната задача пред този парламент“, но от друга страна „очевидно е, че в парламента има диалог между глухи, които в голяма степен повтарят онова, което искат да чуят техните избиратели“.

Останалата част от разговора се съсредоточи върху съпротивата на „Възраждане“ срещу въвеждането на еврото и намерението на партията да свика национален референдум по темата. Според експертите на Костадинов влизането в еврозоната в момента е опасно за икономиката на България, която според експертите на „Възраждане“ щяла да е готова за приемане на еврото през 2043 година.