Политика

Радев към ДПС: Търсят ли ви за правителство?

От Euronews България Euronews България

Търсят ли ви другите партии за съставяне на правителство? С този въпрос се обърна президентът Румен Радев към представителите на ДПС, които са на "Дондуков" №2 в третия кръг консултации, които държавният глава провежда преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет.

"ДПС е партия с опит в парламентаризма и вие сте преки участници в може би най-дългите преговори за правителство. Но тогава залогът беше ясен – членството в ЕС. Къде виждате залога и каузата сега", попита още Румен Радев.

Той припомни, че ДПС често застъпва тезата за съставяне на програмно или експертно правителство и помоли да му бъде изяснено кой ще носи политическа отговорност, ако подобно правителство бъде съставено.

"Гражданите не дадоха доверието си на нито една партия, която може да управлява сама. Но и не дадоха възможност за лесна коалиция. Въпреки това те очакват техните проблеми да не бъдат отлагани и да се решават своевременно, устойчиво и ефективно. А това означава правителство, което да поеме политическата отговорност да управлява в нелеки времена и да планира дългосрочен хоризонт", добави Радев. 

Той поиска от ДПС тяхната позиция относно отказа на служебния кабинет да внесе нов проект за бюджет, за да не се превърне евентуален техен проект в "платформа за предизборно наддаване", както и за даряването на оръжия на Украйна, покупката на нови бойни самолети и "забуксувалата" съдебна реформа. 

Разговорът продължава, очаквайте подробности.