Политика

Анализатори: Консултациите на президента са формални, няма да произведат нищо

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ
Global_And
Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Правителство би могло да се осъществи от третия мандат, без значение на коя от партиите ще бъде връчен. Ако се излъчи такъв кабинет би бил същият вариант на компромис, какъвто беше номинирането на председател на Народното събрание.

Това заяви социологът Геновева Петрова в студиото на Euronews България. Според юриста Лидия Даскалова консултациите на президента Радев с „Продължаваме промяната“ нямат ключова роля, а са по-скоро формални.

По думите на социолога Геновева Петрова най-големите партии водят позиционна война помежду си. Според нея лидерски разговор между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ не би се случил, защото партиите не отстъпват от позициите си.

„Не смятам, че ще се състои лидерски разговор. Всичко това са елементи от една позиционна война, която най-вероятно ще приключи с това, че няма да бъде излъчено правителство в този парламент“, коментира Петрова.

„Аз проследих първите консултации. Нищо ново не се каза. Единствено се влезе в една полемика за това дали по времето на ГЕРБ е имало добра политика в сферата на сигурността и отбраната. Не очаквам да се разменят някакви по-различни реплики от това, което досега сме видели, но със сигурност ще бъде по-интересно да наблюдаваме тези преговори, тъй като забелязваме, че тонът беше доста изострен между „Продължаваме промяната“ и президента в последните месеци“, посочи юриста Лидия Даскалова.

„В края на краищата ГЕРБ е партията, която спечели тези избори и да ѝ се поставят такива условия е меко казано неуважително“, коментира Петрова искането на „Продължаваме промяната“ за оттеглянето на Борисов от лидерската позиция в ГЕРБ.

Според Даскалова партиите не бива да бъдат безпринципни, въпреки от необходимостта от съставянето на редовен кабинет.

„Не виждам как партии, които заявиха, че няма да работят заедно ще успеят да сглобят този пъзел, тъй като имаше много категорична заявка. Единственото, което аз си мисля че не трябва да има безпринципни коалиции, тъй като това означава определени политически сили да подменят волята на своя електорат, но от друга страна мисля, че все пак трябва да има кабинет“, коментира тя.

По думите на социолога Геновева Петрова е възможно правителство с третия мандат, ако бъде връчен на БСП, „Демократична България“ или „Български възход“

„На коя от тези партии ще бъде връчен третия мандат е в общи линии въпрос с второстепенно значение, защото ако се състави такъв кабинет, то той би бил същият вариант на компромис, какъвто беше при избора на председател на Народното събрание“, отбеляза Петрова.