Политика

Започнаха консултациите на президента с лидерите на „Продължаваме промяната“

От Euronews България Euronews България

Искам да ви поздравя с постигнатия резултат. С гласа си българите ви отредиха отговорна роля в 48-ото Народното събрание и важно място в политическия дневен ред, но отново не заложиха на една политическа сила. Това явно е знак към всички политически сили, че е нужен диалог и усилия за намиране на ефективни решения, а не на поредните предизборни обещания и зацикляне в поредните избори.

Това заяви президентът Румен Радев при започването на консултациите за съставяне на правителство с представителите на втората по големина парламентарно представена политическа сила „Продължаваме промяната“.

„Напълно съм съгласен, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни договорки, но в същото време ще държа да има открит, конструктивен диалог и да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство“, обяви държавният глава и попита представителите на „Продължаваме промяната“ дали биха подкрепили първия мандат и съответно при какви условия.

„Без да го обричаме предварително, около какви идеи бихте търсили диалог, ако се стигне до връчването на втория“, допълни Радев.

По думите на президента 48-ото Народно събрание има множество належащи задачи и трябва да вземе дълго отлагани досега решения, които засягат българските граждани.

Асен Василев и Кирил Петков заявиха отново позицията на партията, че ще участват в разговори за конкретни политики, но няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ.

„Защото това би било измятане от даденото обещание на тези половин милион избиратели, които ни подкрепиха“, обясни Кирил Петков.

„Чуваме от хората, които ще получат първия мандат, че ако вие не ги подкрепите – и те няма да ви подкрепят. Смятате ли, че това със сигурност е отворена врата към предсрочни избори, или виждате друг шанс за разрешаване на този казус“, попита президентът.

„Ако се стигне до втория мандат, всичко ще бъде направено абсолютно прозрачно пред очите на всички български граждани. Ние никога не сме бягали от отговорност. Но няма да направим безпринципни и задкулисни договорки с който и да било, в който и да е мандат“, заяви Петков.