Политика

След първата консултация при президента: Без изгледи за съставяне на кабинет с първия мандат (ОБЗОР)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Бившите управляващи от "Продължаваме промяната" потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят кабинет с мандата на първата политическа сила.

Ние ще бъдем конструктивни, надяваме се да има редовен кабинет, но няма да подкрепим правителство на ГЕРБ и ще останем в опозиция.

Петър Кулински, „Продължаваме Промяната“

От „Демократична България“ отново заявиха, че имат готовност да реализират третия мандат.

Първо ще видим какво ще се случи с първия и втория мандат, това е сериозният подход, защото при тях по-ясно ще видим къде партиите имат сходни идеи и къде се разминават. Това ще ни помогне ако получим третия мандат.

Христо Иванов, „Демократична България“

От БСП искат редовно правителство, което да предложи бюджет за следващата година.

Задължително трябва да има нов бюджет и смятам, че президента в своите покани за съставяне на правителство ще направи всичко възможно, за да се реши този въпрос. А това най-добре ще стане с редовно правителство.

Румен Гечев, БСП

Председателят на "Български възход" Стефан Янев изрази надежда консултациите при президента да спомогнат за засилването на диалога между партиите.

Ако не можем да намерим пътя за правителство очевидно времето няма да ни стигне. Ако има консенсус около и са излъчи правителство, ще имаме хоризонт за работа. Ако няма разбирателство нищо не можем да свършим и даваме ясен знак на българските граждани.

Стефан Янев, „Български възход“

Единствено Възраждане останаха на първоначалната си позиция, че биха подкрепили само правителство с техен мандат.

Готови сме да говорим за политики, защото в НС се обсъждат политики, а не облаги личности или позиции.

Костадин Костадинов, „Възраждане“

Предстои президентът да обяви дата за връчваме на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група- ГЕРБ-СДС. Държавният глава обаче вече даде заявка, че ще предостави достатъчно време на партиите за разговори помежду им и че няма да бърза с връчването на мандатите.