Общество

The Cube: Посланията на лидерите в Международния ден за борба с насилието над жени

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Днес отбелязваме Международния ден за борба с насилието над жени. Според официалната статистика всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. Според данни на ООН половината от всички убити жени са жертва на настоящ или бивш партньор. В социалните мрежи имаше изключително много призиви днес за по-открито говорене по темата и въвеждане на политики за борба с този глобален проблем.

Днес много потребители използваха и хаштага „Да оцветим света в оранжево“ – инициатива за осведомяване на обществеността по този голям проблем, в която можем да се включим всички.

На много сгради беше издигнато и оранжево знаме, наред със знамената на европейски страни, в чест на жените и борбата с насилието над тях.

Много европейски лидери също заявиха подкрепата си за жените. Роберта Мецола призова към въвеждане на нови закони за защита над жените. Урсула Фон дер Лайен написа, че безразличието няма място и оправдание.

Всички трябва да действаме заедно, за да един ден, светът бъде по-равноправен.

Може би обаче посланието на Антонио Гутериш бе това, което се споделяше най-много и беше най-силно: Живеем във време, в което всички ние трябва да сме феминисти, ако искаме насилието над жени и момичета да остане в историята.