The Cube

The Cube: Световното първенство по футбол в Катар през призмата на социалните медии

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Журналист

Поглеждаме сега към Катар и Световното първенство по футбол през призмата на социалните медии, Мария Кръстанова ще ни разкаже в The Cube.

Световното първенство по футбол продължава вече пети пореден ден, като интересните моменти не се случват само на терена, но и извън него. Можем да кажем със сигурност, че тази Световна купа в Катар ще остане в историята с големия обем неспортни каузи, които много футболисти демонстративно подкрепят.

Припомням, че футболистите от Иран отказаха да изпеят националния си химн, което беше счетено за подкрепа към жените на Иран и протестните им действия в страната. Германският отбор пък прикри устите си с ръце, за да покаже подкрепата си към ЛГБТ+ общността. В случая с германците обаче кадъра стана доста популярен, особено след загубата им от Япония. Появиха се и снимки на японски фенове, които правят същия жест, иронизирайки посланието на германците – „нямаме какво да кажем“.

Като говорим за японски фенове, оказа се, че те не притежават само чувство за хумор, но и на отговорност. Разпространиха се кадри как почистват старателно скамейките, дори след еуфоричната победа на отбора им над германците.

Това първенство по футбол ще се запомни и с историческото присъствие на първата африканска жена-съдия. В списъка от 129 съдии за пръв път фигурират и шест жени.