Европа

ЕП: ФИФА трябва да помогне за обезщетяването на семействата на загиналите работници мигранти

От Euronews България Euronews България
Katar Qatar Stadium AP Снимка: AP

В четвъртък Европейският парламент прие резолюция относно състоянието на правата на човека в Катар. Членовете на ЕП подчертават, че държавата от Персийския залив е спечелила процедурата по кандидатстване за Световната купа на ФИФА на фона на достоверни твърдения за подкупи и корупция. Те изразяват съжаление за смъртта на хиляди работници мигранти, предимно в строителния сектор, както и за всички ранени, които са помогнали на страната да се подготви за турнира.

Описвайки корупцията във ФИФА като "широко разпространена, системна и дълбоко вкоренена", членовете на ЕП също така изразиха съжаление, че процесът на присъждането на домакинство на Световното първенство по футбол на Катар през 2010 г. не е бил прозрачен и е липсвала отговорна оценка на риска, и подчертават че ФИФА сериозно е увредила имиджа и почтеността на световния футбол.

Парламентът призовава държавите членки на ЕС, и по-специално тези с големи футболни лиги, като например Германия, Франция, Италия и Испания, да окажат натиск върху УЕФА и ФИФА, с оглед реформирането из основи на ФИФА. Това би включвало въвеждането на демократични и прозрачни процедури за присъждане на домакинство на световни първенства по футбол и стриктното прилагане на критериите за правата на човека и устойчивостта за държавите домакини.

Всички жертви на подготовката за Световната купа трябва да бъдат обезщетени

Като се има предвид, че според изчисления повече от 2 млн. чуждестранни граждани съставляват около 94% от работната сила в страната, резолюцията приветства факта, че според Международната организация на труда правителството на Катар е възстановило 320 млн. щатски долара на жертвите на злоупотреби със заплати чрез така наречения "Фонд за подпомагане и осигуряване на работниците". Членовете на ЕП обаче изразиха съжаление, че много работници в Катар и техните семейства са останали извън неговия обхват. Те призовават фондът да бъде разширен, за да обхване всички засегнати от началото на строителните работата, свързана със Световното първенство, така че да бъдат включени всички смъртни случаи и други нарушения на човешките права на работниците.