Европа

Професор от Харков: Русия смени тактиката, сега цели унищожение на енергийната инфраструктура

От Милица Бонева Милица Бонева Продуцент

Намираме се в едно неопределено положение. Продължава позиционната война. Русия мина на друга тактика въобще, разбирайки че на полето не печелят и това го показаха първите месеци на войната. Сега те се съсредоточиха върху унищожаването на енергийната система на Украйна – трите атомни централи са изключени от мрежата.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ проф. Михаил Станчев, който преподава в Харковския университет, но след началото на войната идва в България.

Професорът посочи, че и трите атомни електроцентрали на Украйна са изключени, но опасенията от провокации си остават.

Русия прави всичко възможно да се закрепи и да направи отбранителна линия особено при Мелитопол, защото той е стратегическо място, което дава възможност да се отива и към Бердянск, и към Одеса, и към Крим.

По думите на проф. Станчев Русия ще се опита да задържи сегашната фронтова линия, но Украйна има готовност за контраофанзивни действия.

„Имаме решителност това да го направим – да освободим територията до края на тази година, но съмнявам се това да стане“, отбеляза професорът.

Според данните на шефа на украинското разузнаване – генерал Буданов, ако се концентрираме и получим още военна помощ със съответните ракети, напролет би трябвало да приключи активната фаза на войната.

„Явно, че целта (на Русия – бел. ред.) е да накарат гражданите на Украйна да мръзнат по време на зимата, но при нас все пак Слава Богу горе-долу е топло, макар че преди няколко дена имаше -8 градуса“, отбеляза проф. Станчев.

Той коментира, че около 70% от енергийната инфраструктура на Украйна е унищожена и добави, че кметът на Киев Виталий Кличко е призовал ООН да осъди енергийния терор на Русия.

„Ще го осъдят и каква файда от това – резолюциите на ООН нямат никаква сила. Да, политически, морално, но ние нямаме възможност да се защитим така ефективно, за да не допуснем напълно унищожаването на критичната инфраструктура“, допълни професорът.

Според него Украйна е засилила противовъздушната си отбраната и голяма част от руските ракети при последния масиран удар на Русия са били свалени.

Проф. Станчев изрази подозрения, че война може да продължи много дълго време.

В интерес на истината от 37 милиарда долара ужким отделени за Украйна – колко са стигнали... има различни данни.

Дали ще има дипломатическо решаване на войната зависи от Русия, категоричен е проф. Станчев.

„Те променят винаги условията, първоначално бяха по-категорични, сега вече без предварителни условия да седне да се говори в завареното положение. Но в завареното положение те окупираха дефакто голяма час от Украйна“, заяви проф. Станчев.

На първата фаза ако си оттеглят войските поне от новите територии, може да започнем някакъв разговор, но нашата позицията е да се оттеглят въобще от територията на Украйна, ако искат да преговаряме с тях. Тогава сме готови да седнем и да говорим, но условията ще бъдат – оттеглят си войските, сядаме на масата и говорим.

„Вие за тия 9 месеца направихте това – ще струва еди колко си и трябва светът и Русия да го разбере, че трябва да се плаща за това. Ние не нападнахме Русия – тя нападна нас. От това трябва да се правят съответни изводи“, добави професорът.

Ако светът не спре Путин, той няма да се спре, категоричен е проф. Станчев.

„Той ще се опита да изкара войната извън рамките на Украйна, това е опасната част, от която се страхува и самата Европа. Падането на ракетата в Полша показа, че НАТО и Америка направиха всичко възможно да се елиминира този факт“, посочи професорът.

Целия разговор вижте във видеото.