Европа

Киев призова ООН да осъди руския „енергиен терор“

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

9 месеца след началото на инвазията руските удари срещу Украйна са все по-чести. Същото е и с прекъсванията на тока. В сряда властите отново отстраняваха проблеми по електрозахранването след масиран ракетен обстрел.

Заради ударите по искане на Киев Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание, на което украинският президент обяви, че „светът не трябва да е заложник на международен терорист“. Той допълни, че страната му предлага резолюция за осъждане на „енергийния терор“ на Русия. Приемането на подобен документ обаче зависи и от Москва, която като постоянен член на Съвета има право на вето.

Освен това Володимир Зеленски призова ООН да изпрати експерти за оценка на щетите в Украйна.

Във вечерното си обръщение президентът намекна, че Москва трябва да напусне Съвета.

Разговарях със Съвета за сигурност на ООН и призовах за отговор. Отговор на руския терор. Едно място в Съвета за сигурност все още е заето и оттам се опитаха да кажат нещо. Но съм сигурен, че никой не иска да слуша руски лъжи. В действителност този стол е празен.

Володимир Зеленски, президент на Украйна


По-рано Зеленски заяви, че в сряда срещу Украйна са изстреляни близо 70 ракети. Броят на жертвите и ранените след ударите нарасна.

Междувременно Киев и Москва си размениха 35 руски и 36 украински военнопленници. Пред Съвета за сигурност ръководителят на ООН по политическите въпроси, Розмари ДиКарло, коментира, че това е положително развитие въпреки руските атаки.

На този фон Запорожката АЕЦ отново е загубила достъпа си до външно електрозахранване. От Международната агенция за атомна енергия предупредиха за „все по-несигурна и предизвикателна ситуация“ в централата.

Милиони продължават да са на тъмно и студено заради повредите в енергийна инфраструктура на Украйна. В свое интервю за германското издание „Билд“ кметът на Киев, Виталий Кличко, заяви, че предстои най-тежката зима от Втората световна война и хората трябва да са подготвени за още дни без ток на фона на все по-студеното време.

По-рано през месеца няколко държави от ЕС, включително Естония и Испания, изпратиха електрически генератори на Украйна. Същото оборудване е част и от нов пакет помощи от САЩ на обща стойност 400 млн. долара.