Европа

СЗО: Милиони украинци може да напуснат домовете си през зимата

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

С първия сняг за зимата в Украйна от Световната здравна организация отправиха сериозно предупреждение.

Заради руския обстрел половината от инфраструктурата в страната е повредена или разрушена, енергията за отопление и готвене е ограничена, а в болниците тази зима ще се борят за оцеляване.

 

Очакваме още 2-3 милиона души да напуснат домовете си в търсене на топлина и безопасност. Те ще се сблъскат с уникални здравни предизвикателства, включително респираторни инфекции като Ковид-19, пневмония, грип и сериозен риск от дифтерия и морбили при недостатъчно ваксинирано население.

Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа 

Жителите на Херсон вече усещат последиците. Изминаха десет дни, откакто руснаците се изтеглиха от града, а там все още няма вода и електричество. Започва да се стъмва около 4 следобед, а Херсон потъва в студ и мрак.

 

Как можаха да направят това? Вие сте хора и разбирате какво е чувството – няма вода и електричество. Направиха го нарочно. Изпитвам гняв – как можаха да го направят?

Кристина

Цивилни ще бъдат евакуирани от регионите на Херсон и Николаев на фона на опасенията, че щетите по инфраструктурата там са твърде сериозни, за да могат хората да издържат зимата.

Прогнозите са, че в някои райони температурите ще паднат до минус 20 градуса.

Запорожката атомна електроцентрала, която произвеждаше над 25% от електроенергията в Украйна, вече не генерира ток.

От Международната агенция за атомна енергия успокоиха, че няма опасност за повишени нива на радиация след продължаващия вече няколко дни подновен обстрел на АЕЦ "Запорожие". Киев и Москва отново си отправиха взаимни обвинения за ударите.

А украинският президентът Володимир Зеленски отправи поредния си призив към гражданите да ограничат потреблението на ток.