Европа

Поредна серия смъртоносни атаки по Киев и региони на Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Нова серия от мощни руски атаки по украинската столица Киев. В резултата са загинали трима души, а четирима са били ранени при удар по жилищна сграда. Спасители на място помагаха на хората и евакуираха оцелелите.

Водоснабдяването в Киев е прекъснато, съобщи кметът Виталий Кличко. "Едно от инфраструктурните съоръжения в столицата е било поразено", написа той в "Телеграм" Кличко и призова хората да останат в убежищата! Обявена беше въздушната тревога продължава.

Русия отново нанесе многобройни удари по електропреносната мрежа на Украйна, като редица региони съобщиха за прекъсвания на електрозахранването - от изток до запад.

Реакторите на три украински атомни електроцентрали бяха изключени след руските ракетни удари по територията на страната. 

Някои от реакторите на Южноукраинската АЕЦ са били спрени заради прекъсването на електрозахранването на много места в Украйна вследствие на руските удари. Подновяването на атаките доведе до допълнителни трудности за страната, която вече страда от многократните удари по електропреносната мрежа, като Русия изглежда възнамерява да превърне настъпването на зимата в оръжие, като атакува ключовата инфраструктура на Украйна от въздуха. Много региони съобщават за нападения в бърза последователност, което предполага, че става въпрос за серия от удари.

Град Лвов, в Западна Украйна, е без електричество след руските удари.  

Властите съобщиха за прекъсвания на електрозахранването в редица градове на Украйна, включително части от Киев, а в съседна Молдова са причинили масово спиране на тока.

Бившата съветска република е една от най-бедните държави в Европа и е приела най-голям брой украински бежанци на глава от населението. Страната има обща граница с Украйна и е свързана с нейната електропреносна мрежа. Компанията доставчик на електроенергия в южната и централната част на страната, както и молдовската полиция, помолиха хората да запазят спокойствие и да вземат предпазни мерки.