Европа

ЕП призна Русия за "държава спонсор на тероризма"

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Европейският парламент призна Русия за "държава спонсор на тероризма" заради войната, която води в Украйна и призова 27-те страни от ЕС да последват нейния пример.

До решението се стига заради жестокостите, извършени от режима на Владимир Путин срещу украински цивилни граждани. Умишлените нападения и жестокости, извършени от Руската федерация срещу цивилното население на Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на правата на човека и международното хуманитарно право, представляват терористични актове", се казва в резолюцията, приета от евродепутатите.

С оглед на това те признават Русия за държава спонсор на тероризма и за държава, която "използва средства за тероризъм".

Парламентът прие резолюцията с огромно мнозинство 494 гласа "за", 58 "против" и 44 "въздържал се".

Тъй като понастоящем ЕС не може официално да определи държави като спонсори на тероризма, Парламентът призовава ЕС и държавите-членки да въведат подходяща правна рамка и да обмислят добавянето на Русия в такъв списък. Това би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с Русия.

Междувременно членовете на ЕП призовават Съвета да включи в списъка на Блока с терористични организации руската паравоенна организация "Група Вагнер", 141-ви специален моторизиран полк, известен още като "кадировци", и други финансирани от Русия въоръжени групи и милиции, се допълва в прессъобщението.

Парламентът призова ЕС да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството на Русия в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН.

Резолюцията призовава още държавите-членки на ЕС в Съвета бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва, с оглед на ескалиращите „терористични актове“ на Кремъл срещу украинското цивилно население.

Евродепутатите искат също така страните от ЕС активно да предотвратяват, разследват и преследват всяко заобикаляне на действащите санкции.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства резолюцията на Европейския парламент.