Общество

Как живее едно украинско семейство в България?

От Euronews България Euronews България

За девет месеца от началото на пълномащабната война на Русия срешу Украйна близо 11 хиляди украински граждани решиха да останат да живеят в България, бягайки от военните действия. Нашият кореспондент Елена Танева ни среща с едно украинско-руско семейство:

Животът на Татяна и семейството ѝ е свързан както с родната ѝ Русия, така и с Украйна, откъдето е съпругът ѝ. Смесен брак, хубави спомени в миналото за братски народи и един живот под знака на войната - и бягството от нея. 

Днес семейството ѝ живее в хотел в Слънчев бряг, приютил украински бежанци. Татяна и двете й дъщери Ирина и Наташа избират България за свой дом. Пристигат още през март, но мечтаят да се завърнат в дома си. 

В началото Ирина идва с трите си деца, а съпругът ѝ Роман остава в Украйна. Надеждите ѝ той да оцелее и да дойде в България се осъществяват едва през май, когато и той се присъединява към семейството си.

Домът на това украинско семейство все още е съхранен въпреки ударите, но бомба е срутила този на съседите им. Темата за смъртта и отпечатъка на войната остават трудни за семейството. Защото за много от тези, които са си отишли, децата все още не знаят.

Ирина е преводач от английски и лятото е успяла да работи в Слънчев бряг, в помощ за туристите, избрали да се настанят в курорта. Но сега никой от семейството не работи.

Днес Татяна и семейството ѝ са изправени пред финансови трудности. Не знаят каква зима ще посрещнат и какво ще се случи с програмите за подпомагане на бежанците в България и помощите от ЕС. Но вярват, че един ден войната ще свърши и ще могат да се завърнат в родината си.

Вижте повече във видеото.