Добро Утро, Европа

Хронология на войната: Как се развиха военните действия през последните девет месеца?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

9 месеца от началото на войната. На 24 февруари Русия започва пълномащабно нахлуване в Украйна от Беларус на север, анексирания от Русия полуостров Крим на юг и собствената си територия на изток. Оттогава насам във войната са убити хиляди хора, милиони са разселени и са разрушени цели градове. 

През февруари президентът на Русия Владимир Путин обявява решението си да започне "специална военна операция" в Украйна в реч преди зазоряване. Това слага началото на сухопътна, морска и въздушна инвазия.

Обстоятелствата изискват от нас бързи действия. Народна република Донбас поиска помощ от Русия. Който се опита да ни спре и да създаде заплаха за нашата държава и нашия народ – трябва да знае следното. Реакцията на Русия ще бъде светкавична, а последствията за вас ще бъдат катастрофални.

Владимир Путин, президент на Руската федерация

Украинският държавен глава Володимир Зеленски произнася кратко национално обръщение, с което обявява военно положение и обща мобилизация.

Ние знаем със сигурност, че не искаме война. Не Студена война, не гореща война, не хибридна война. Но ако вашите войници ни нападнат, ако се опитате да отнемете отечеството ни от нас, бъдещото ни и това на нашите деца, ние ще се защитаваме докрай.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Европейският съюз забранява достъпа на избрани руски банки до SWIFT системата и замразява депозитите на руската централна банка. Блокът също така забранява достъпа на руски самолети до въздушното пространство на ЕС.

МАРТ

Месец март започва с още по-силна ескалация на конфликта. На сателитни снимки се забелязва руски военен конвой с дължина 65 километра, който се придвижва към Киев. Конвоят така и не стига до украинската столица.

Ние заедно осъждаме непровокираната агресия на Русия към Украйна. Обединени сме в подкрепата си към суверенитета на Украйна, както териториалната цялост на страната. Заедно ще продължим да налагаме санкции на Русия, за да спрем по-бързо тази война. Ние подкрепяме справедливата битка на украинците, които се борят за своята свобода. Освен това чуваме и гласовете на тези руснаци, които открито се противопоставят на действията на своя президент.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

В края на месеца руските и украинските преговарящи се срещат в Истанбул - първата им лична среща от повече от три седмици. Украйна внася подробно предложение за неутралитет. Срещата на контактните групи няма никакъв успех, както и последвалите опити за преговори.

АПРИЛ

Месец април започва с разкриването на един от най-ужасяващите примери за военни престъпления. На 2 април, когато руските войски се изтеглят от Буча, град северозападно от Киев, по улиците са открити десетки жертви - видимо цивилни граждани. Започва масово разследване на случилото се, а в процеса биват разкрити масови гробове на украински цивилни граждани.

Моята работа е да защитавам обществения интерес на гражданите на Украйна. Но сега аз осъзнавам, че не мога да изпълня дълга си. Как да помогна на тези мъртви деца? Просто наистина много ме боли.

Ирина Венедиктова, главен прокурор на Украйна

В рамките на петия кръг от санкции Брюксел забранява и вноса на руски дървен материал, цимент, морски продукти и торове. Блокът също така забранява износа за Русия на авиационно гориво.

МАЙ

Въпреки липсата на прогрес във военните действия и все по-осезаемите санкции, които Западът налага на Русия, на 9 май Владимир Путин не пропусна да обвърже наречената от него специалната военна операция с великите победи на руската армия в миналото.

В наши дни вие се сражавате за нашите сънародници в Донбас. За безопасността на нашата родина – Русия.

Владимир Путин, президент на Руската федерация

Европейската комисия представя шести пакет от санкции, включително пълна забрана за внос на всякакъв руски петрол, морски и тръбопроводен, суров и рафиниран. Ограниченията влизат в сила до края на годината.

ЮНИ

През юни Русия намалява доставките на газ за Европа по газопровода "Северен поток 1" до 40 % от общия капацитет на тръбата. Това ясно показва, че Русия води индиректна война с Европа и допълнително засилва енергийната криза, в резултат на войната, покачвайки цените на синьото гориво до невиждани нива.

Независимо дали последствията са структурни или циклични, те имат едно главно нещо общо. Всички те са в резултат на войната на Путин. Това е една безсърдечна и добре изчислена обсада, която той прави.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

НАТО официално кани Швеция и Финландия да станат членове на Алианса, след вдигането на ветото от страна на Турция.

ЮЛИ

През юли Русия и Украйна подписват споразумение с посредничеството на ООН, което позволява износа на украинско зърно през Черно море, за да се предотврати продоволствена криза.

В складовете тук има големи количества зърно, които са блокирани. Вече четвърти месец всички логистични мрежи не работят заради войната. Нищо не можем да изнесем. Зърното не е мръднало от нашето село. 

жител на Донбас

Четири дни по-късно  "Газпром" заявява, че ще намали наполовина доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" до 20% от капацитета си. Опасенията за тежка зима се засилват. Редица европейски държави въвеждат различни механизми за ограничаване на потреблението, включително и глоби за прекомерно използване на климатик.

АВГУСТ

На 20 август Даря Дугина, дъщеря на известния руски ултранационалист Александър Дугин, е убита при взрив на кола бомба край Москва. Дугина става жертва на опит за убийство на баща ѝ. Украйна отхвърля обвиненията на Русия, че стои зад нападението.

Това е символичен акт, който демонстрира, че войната вече се прехвърля и на територията на Русия. Това показва на руснаците, че войната не е абстрактна и нея я дават само по телевизията.

Руски коментатор

СЕПТЕМВРИ

Украинската контраофанзива ескалира през септември, когато страната отблъсна руските сили, превземайки градовете Изюм и Купянск - ключови центрове за снабдяване на силите на Москва.

През септември Владимир Путин обявява частична военна мобилизация. Тя обхваща резервистите, които наброяват приблизително 300 000 души. Това решение води до драстичен спад в популярността на държавния глава и масово напускане на руски граждани – най-вече мъже.

За да се обезпечи сигурността, здравето и живота на нашите съграждани в освободените територии, аз счетох за необходимо да предложа на Министерството на отбраната и на генералният щаб за отбрана, на територията на Руската федерация да се обяви частична мобилизация.

Владимир Путин, президент на Руската федерация

Няколко силни експлозии в Балтийско море повреждат фатално газопроводите Северен поток 1 и 2, изкарвайки ги от експлоатация за неопределен период от време. На 30 септември Владимир Путин обявява анексирането на още 4 области от Украйна – Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Анексирането е обявено след проведен в четирите области референдум, който не бива признат от нито една друга държава.

ОКТОМВРИ

Осмият месец от войната започна с тежък удар срещу една от най-важните инфраструктурни точки на Руската федерация – пожар и експлозия на Кримския мост, причинени от кола бомба. Експлозията е довела до възпламеняване на седем цистерни с гориво от влакова композиция, пътувала в посока Кримския полуостров. Москва обвинява Киев за експлозията на моста, но до момента украинската страна отрича да има участие.

НОЕМВРИ

През ноември, след поредния масиран обстрел от страна на Москва две ракети паднаха на полска територия, убивайки двама души. Това повдигна сериозни въпроси относно кой стои зад ракетните удари и създаде сериозни притеснения в международната общност дали Варшава ще поиска задействането на член 5-ти от устава НАТО, който предвижда съвместна военна реакция, ако страна членка на Алианса бъде нападната.

Няма абсолютно никакви индикации, че става дума за директна атака срещу Полша. Така че фактът, че полската територия е била поразена с ракета, не е резултат от нечия умишлена дейност. Полша не е била цел на ракетата. Така че в действителност Полша не е била атакувана.

Анджей Дуда, президент на Полша

ОБЗОР

Девет месеца по-късно войната продължава, а изгледи за мир все още няма. Дали Русия ще капитулира първа, изтощената от множеството санкции и изправена пред невъзможност да възстанови икономиката си. Или пък Украйна в крайна сметка ще поддаде под ежедневния ракетен натиск. Бъдещето е неясно, но остава надеждата, че кървавият конфликт ще приключи скоро.