Общество

Институтът за пътна безопасност: 20% ръст при смъртността на пътя

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

За съжаление загиналите и ранените по пътищата ни през тази година ще са повече отколкото от предходната. Към момента данните са за над 470 загинали и над 6000 ранени. Това е 20% ръст.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Емил Марков от Институт за пътна безопасност.

Причините за това са комплексни. Всеки шофьор знае, че пътищата у нас са едни от най-лошите. Глобите не се събират – само за тази година имаме 1 000 000 издадени електронни фишове за превишена скорост, 500 000 от тях са невръчени. Всеки втори шофьор не знае, че е глобен.

Затова, заедно със Съюза на българските автомобилисти, БЧК и със съдействието на прокуратурата организираме форум, чиято цел е да събери всички заинтересовани страни и да представим пътна карта за пътната безопасност, в която са изброени различни мерки. Те ще помогнат да се окаже въздействие върху трите най-важни фактора – организационните проблеми, антикорупцията и проблемите със законодателството.

Законодателството така е направено, че виждаме, че за хората, които минават на червено, глобата е 100 лв., а хора, които са забравили да си платят винетката могат да получат и 7000 лв. глоба.

 

Проблемите с несъобразената скорост, защото за всеки проблем на пътя обвиняваме шофьорите, че карат с несъобразена скорост. А какво е качеството на пътищата – то е изключително ниско.

За водачите, които употребяват алкохол и наркотици, които често са и системни нарушители трябва по-строг подход – да им се връчат всички Наказателни постановления, да се вземат книжки, да се дерегистрират автомобили.

С пътната карта можем да намалим през първите 2 г. загиналите по пътищата с 30%.

 

От статистиката виждаме, че повечето издадени глоби от „Пътна полиция“ не кореспондират с намаляването на смъртността, даже напротив.

Целта на форума е да извадим на светло институциите и да не действаме реактивно след всяка катастрофа.

Вижте цялото интервю във видеото.