България

Експерт по пътна безопасност: Акцията срещу дрогираните шофьори е димка

От Euronews България Euronews България

Ние разбрахме вчера от нелепите интервюта на сегашния началник на КАТ, че 30% от шофьорите в София карали дрогирани или под въздействието на алкохол, а в същото време за 6 месеца те са хванали 178 човека с наркотици. Толкова противоречиви и смешни твърдения.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Богдан Милчев от Института за пътна безопасност (ИПБ).

Той е категоричен, че обявената от МВР национална акция срещу дрогирани шофьори е димка и няма да доведе до нищо.

„От началото на година са загинали 30 човека повече спрямо миналата година“, каза Милчев.

Той посочи, че от ИПБ постоянно изпращат становища до Кирил Петков и Бойко Рашков за лавинообразно нарастване на пътно-транспортния травматизъм в страната.

„Държавата смята че това не е достатъчен мотив да предприеме действия, а когато медиите извеждат на преден план една катастрофа, тогава държавата се активира“, посочи експертът по пътна безопасност.

Тези хора са абсолютни лицемери. Да правиш акция, като преди 1 година ти назначаваш за шеф на КАТ пенсионер от 2011, който след 3 месеца ще навърши пределна възраст от 60 години и повече не може да служи в МВР. И с този човек искаш да мотививраш целия състав да работи при положение, че КАТ се тресе от интриги.

Богдан Милчев, ИПБ

Милчев разказа и за личен разговор между Настимир Ананиев и Бойко Рашков, в който на въпрос за началника на КАТ вътрешният министър в оставка заявява:

„Нека да го оставим до септември този човек, знам че не става.“

Експертът по пътна безопасност е категоричен, че акцията означава кампанийност.

„Ние се нуждаем от устойчиво развитие на пътната безопасност в България. Те не могат да дадат абсолютно никакъв резултат, докато не се проведе обучение на целия състав на пътната полиция да премина на друг метод на контрол“, подчерта Милчев.

Той посочи, че само в 2,5% от всички катастрофи с жертви причината е алкохол и наркотици.

„Какво правим с останалите 97,5% от случаите?“, попита той.

Целия разговор вижте във видеото.