Добро Утро, Европа

Росен Рапчев: Предложили сме по-сериозни санкции за шофьори със системни нарушения

От Euronews България Euronews България

От Държавната агенция „Пътна безопасност“ са предложили законодателни промени, предвиждащи много по-сериозни санкции за шофьори със системни нарушения. Това стана ясно от думите на Росен Рапчев, експерт от ДПБ.

„Всяка катастрофа може да бъде избегната, но пътните инциденти са случайно събитие и е много трудно да се предвиждат“, заяви Рапчев в студиото на „Добро утро, Европа“.

Той подчерта, че проблемът с пътната безопасност не е само в една институция.

Цялостната държавна политика и обществена нагласа са комплекс от мерки. Много често излизат ескперти и посочват различни причини. Няма никога причина. Винаги са множество причиннно-следствени връзки, които дават възможност да се случи даде произшествие.

Росен Рапчев

Според Рапчев много често служителите на МВР са обвинявани несправедливо.

„Когато установят един нарушител и започнат да му пишат глоба, в същото време може да има още двама трима нарушителя, но по закон няма как да ги спрат. И този, на кого му пишат глоба започва да недоволства срещу полицията и да ги обвинява, че имат специално отношение“, коментира експертът от Държавната агенция „Пътна безопасност“

Той посочи, че контролът е част от безопасността, но не е достатъчен.

„Контрол, пътна инфраструктура, обучение, превенция“, допълни Рапчев.

По думите му водач, употребил наркотични вещества, със сигурност не разсъждава по правилен начин и няма правилна оценка за околната среда.

„Затова такива хора не трябва да се допускат на пътя по никакъв начин“, смята той.

Рапчев призна, че понякога устройствата, с които се взема проба за наркотици, може да даде грешен резултат.

„Да, когато се случи това, има начин да се възстанови, дори гражданинът да бъде обезщетен по някакъв начин. Самият материал, който го взимат полицаите, той е само насочващ“, обясни пътният експерт.

Според него случаите с водачи, дали положителен полеви тест за наркотици, а впоследствие отрицателен кръвен, са много малко.

Целия разговор вижте във видеото.