Общество

Йонко Иванов, пътен експерт: Парите от глоби по пътя трябва да отиват за пътна безопасност

От Euronews България Euronews България

Ако имаше на мястото на катастрофата мантинела, отговаряща на европейските изисквания, това нямаше да се случи. Това коментира във връзка с катастрофата на сръбския автобус на АМ "Тракия" Йонко Иванов – председател на Съюза на преподавателите и на центровете по автомото подготовка. 

„Парите от санкциите и глобите на пътя трябва да отиват за пътна безопасност“, заяви той за Euronews Bulgaria.

Според Иванов е още рано да се правят категорични заключения за катастрофата, защото тепърва ще се направи пътно-техническата експертиза на инцидента.

„Първоначалният оглед е минал, но през светлата част на денонощието предстои поне още 2 огледа да се направят. Следите, които са оставени от движението на автобуса, както и отломките, които ще се намерят, петната от масло или дизелово гориво ще насочат разследващите и те ще могат да дадат крайната оценка на това, което се е случило“, отбеляза пътният експерт.

„Хубавото в този случай е, че водачът е превъзмогнал първоначалния стрес при загуба на контрола на превозното средство, при което е предотвратил преобръщането на автобуса, като го е плъзнал в отводнителния канал“, коментира Иванов.

По думите му около 26% от пътно-транспортни произшествия в България са вследствие на губенето на устойчивост в напречна или надлъжна посока, което е четвъртата по степен често срещана пътно-транспортна ситуация.

Според Иванов по-сериозните травми в случая са свързани с падането на децата от лявата страна на седалките към дясната.

Той посочи, че опитът на водача да задържи автомобила в правилната траектория е довел до изравянето на пътния банкет.

„Тъмната част на денонощието през месеците юли, август и септември е от 21 до 6 ч. сутринта, а катастрофата се случва около 20 ч.“, подчерта Иванов.

Целия разговор вижте във видеото.