Общество

Ново нападение срещу българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид

От Euronews България Euronews България
Klub Ohrid Снимка: БГНЕС

За пореден път е извършено нападение срещу българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид, съобщава БГНЕС. Клубът е с разбити прозорци вследствие на хвърляне на камъни по тях. Инцидентът се е случил тази нощ около 2:00 ч.

Това не е първото посегателство срещу български клуб в Северна Македония. На 12 октомври тази година бе потрошен надписът, който се намира над входната врата в сградата. Само няколко дни след официалното откриване на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля пък, входната врата беше опожарена, като нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда. За инцидента властите в страната обвиниха България.

Клуб „Цар Борис III” в Охрид беше открит на 7 октомври при високо напрежение. Имаше скандирания и обидни думи срещу България, а срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. Сред протестиращите имаше и такива, които развяваха югославския флаг. Македонските политици, както от управляващата коалиция, така и от опозицията, не осъдиха протеста, а определиха откриването на клуба като „провокация срещу македонската идентичност“.

 

На 17 октомври депутатите от парламента на Северна Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ законопроект за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати.

Миналата седмица лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че е внесъл в парламента предложение да бъдат затворени незабавно българските клубове в Северна Македония като реципрочна мярка заради затварянето на македонския културен клуб в Благоевград. Редно е да отбележим обаче, че след импровизираното „отваряне“ на клуба в присъствието на генералния секретар на президента Стево Пендаровски и лидера на опозиционна партия ВМРО-ДМПНЕ Християн Мицкоски в Благоевград, въпросният въобще не е заработил и оттогава е заключен. Освен това, това е частно финансиран проект и като такъв нито регионалната община, нито други държавни органи или институции могат да вземат отношение относно функционирането му.