Европа

На границата с Беларус: Полските власти обявиха, че вдигат най-сигурната и модерна ограда в ЕС

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Полските власти инспектираха началната фаза на инсталиране на високотехнологично оборудване за наблюдение на металната ограда на границата с Беларус, която трябва да спира влизането на полска територия на нелегални мигранти.

Министърът на вътрешните работи Мариуш Камински заяви, че високата 5,5 метра стена е намалила значително опитите за незаконно преминаване на границата. Полската гранична охрана заяви, че се те са няколко десетки на ден, докато преди две години и в началото на тази са били хиляди.

След една година имаме ситуация на относително успокояване. Благодарение на гигантските усилия на полската държава и преди всичко на Граничната охрана, ситуацията е много, много по-добра в доста аспекти. Десет пъти по-малко опити за нелегално преминаване на границата, охраната - изключително професионална и стабилна.

Мариуш Камински, министър на вътрешните работи

Монтирането на техника за наблюдение по останалата част на 206-километровата ограда се очаква да завърши към края на годината. Стената ще помогне за "предотвратяване на нелегалната миграция, която е политически мотивирана и цели да дестабилизира ситуацията в региона", заяви полският вътрешен министър.

На това място въвеждаме в експлоатация първия участък от електронната бариера, който е с дължина 21 км. За обезопасяването му бяха използвани 42 километра детекторни кабели, 241 дневни и нощни камери и 67 термовизионни камери.

Томаш Прага, главнокомандващ на Граничната охрана

Полска компания ще започне тази година да монтира високотехнологично оборудване за наблюдение и по 210-километровата сухоземна граница с Калининград, където в момента е опъната само бодлива тел, съобщи министърът.

Варшава казва, че има признаци, че Русия иска да използва своя ексклав, за да вкарва през него мигранти в Полша.

Изграждането на стената имаше за цел да пресече опитите, които според полските власти, правеше авторитарният президент на Беларус Александър Лукашенко, за да вкара хиляди мигранти на територията на Полша и по този начин да дестабилизира Европейския съюз. Преминаването през пресечен терен и при ниски температури доведе до смъртта на поне 27 мигранти и на полските власти често им се налагаше да спасяват групи, заседнали в отдалечени блатисти местности.