Euronews Сега

При третия опит парламентът събра кворум (ОБНОВЕНА)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

При третия опит парламентът успя да събере кворум за днешното заседание. 155 народни представители се регистрираха, отсъстват депутатите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Предишните два пъти депутатите не успяха да съберат кворум и да започнат работа. В пленарната зала присъстваха само групите на БСП, ДПС, "Възраждане" и "Български възход".

Депутатите от ГЕРБ не влязоха в пленарната зала, защото бяха по спешност извикани в централата на партията от лидера Бойко Борисов точно в момента, когато трябваше да започне пленарното заседание.

След първия опит за събиране на кворум, Искрен Митев от "Продължаваме промяната" посочи, че не влизането им в зала е политически ход и обясни, че отказват да участват в дебати докато не стане ясно каква е причината хартиената бюлетина да бъде най-важното нещо в Народното събрание.

Христо Иванов от "Демократична България" пък обясни, че липсата на кворум не пречи на НС да работи и напомни за дългото заседание на правната комисия, в която се разглеждаха промените в Изборния кодекс.

"Ако има 89 човека в залата не е защото липсва ДБ", подчерта той и добави, че подходът им е правилен. "Очевидно е, че трябваше да се прибегне към крайни мерки, за да се върне някакъв здрав разум в целия процес", каза той.