Добро Утро, Европа

Политолози: Промените в Изборния кодекс ще минират преговорите за правителство

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Превръщането на машините в принтери е опасна промяна в Изборния кодекс. А това, че човешкият фактор ще прави преброяване, крие нови рискове. Коментарът е на политолозите Милен Желев и Георги Проданов в студиото на Euronews Bulgaria. И трите промени са знак за преследване на различни от обявените цели и ще минират преговорите за правителство, категорични са експертите. 

 

По принцип е доста странна практика според мен, да има два вида бюлетини. Това крие доста рискове от фалшификация. А човешкият фактор при преброяването крие доста рискове от друг тип фалшификации.

Милен Желев, политолог

„Смея да твърдя, че когато имат право да бъдат заснети преброяванията, но нямат право да бъдат записани, това вече е един нонсенс и това е един бъдещ проблем“, убеден е Милен Желев.

„Две от тях (промените в ИК – бел. ред.) са изключително извън разума – това да ограничаваш възможността българите в чужбина да създават секции, и премахването на обществения съвет“, смята Георги Проданов.

 

Това би подразнило тези хора и те ще съберат тези 60 гласа, което е разликата между едното и другото. А ГЕРБ дойде на власт с тези обществени съвети, след протестите срещу Орешарски.

Георги Проданов, политолог

Целия разговор вижте във видеото.