Ексклузивно

Кристалина Георгиева пред Euronews: Последиците от войната са глад и мизерия

От Надя Ганчева Надя Ганчева Редактор

Това, което видяхме тук е, че основателно войната в Украйна беше икономическа тема. Тя може да е на територията само на една страна, далеч от тук, от Индонезия, но икономическите последици с за целия свят.

Това каза специално за Euronews Bulgaria председателят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която участва на форума на Г-20 в Бали.

Лидерите се обединиха около темата: „Трябва да стегнем до мир“. Тази безсмислена война трябва да спре. Президентът на Индонезия го каза много категорично и ясно и по време на срещите подкрепата за неговата позиция видимо беше голяма.

 

Колкото повече се усложнява този конфликт, толкова по-зле за всички, включително за Русия. Руската икономика неизбежно пострада от войната и санкциите. Последиците за нея ще бъдат още по-големи в бъдеще. Тя загуби най-добрия си клиент – Европа.

Положението в Украйна е ужасно. Не само заради това, че хора умират, но и затова, че икономиката е много сериозно засегната. Ефектът за останалия свят е глад и мизерия. Ние се връщаме назад в борбата с бедността. Това лидерите го казаха много ясно. Имаме нужда от здрав разум и той във всички случаи трябва да надделее.

 

Всяка война свършва на масата на преговорите. Дори и 100-годишната война свърши там. Колкото по-рано се намери пътят към преговори, толкова по-добре за света.

Трябва да признаем на Украйна това, че искането на народа ѝ е, че това е тяхната земя и те имат право да живеят на нея.

Вижте цялото интервю във видеото.