Свят

Външните министри на ЕС обсъждат още мерки срещу Иран

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Министрите на външните работи на ЕС обсъждат санкции срещу Иран заради потушаването на бунтовете на днешното си заседание в Брюксел.

Това съобщи върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Друга тема на тяхното внимание ще бъде възобновяването на тренировъчната мисия на ЕС за украинската армия. Група от 15 000 украински войници ще бъдат обучени в Полша, каза Борел. Той добави, че много страни са изразили желание да участват.  

Освен стартирането на мисията за военно обучение, външните министри на ЕС обсъждат подкрепата на Беларус и Иран за Русия във войната ѝ срещу Украйна. Въпреки че няма доказателства за пряка намеса на беларуската армия в руската инвазия в Украйна, "нивото на ангажираност“ на Беларус в конфликта тревожи ЕС, каза Борел. Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска, която напусна страната си принудително, ще информира външните министри на Европейския съюз за политическата ситуация в нейната страна.   

Европейският съюз санкционира неотдавна Техеран заради произведени в Иран дронове, които са доставени на Русия и са използвани при удари в Украйна. Министрите се споразумяха да наложат допълнителни санкции срещу Техеран в отговор на това, което блокът осъди като широко използване на сила от Техеран срещу мирни протестиращи.

 

Днес ще одобрим още един пакет от санкции срещу хората, отговорни за репресиите срещу протестиращите. Иран също ще бъде включен в дневния ред. Вчера разговарях с иранския министър. Обсъдихме този въпрос. Обсъдихме и Съвместния всеобхватен план за действие, както и военната подкрепа на Иран за Русия, която трябва да бъде прекратена.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС

В първия пакет от санкции миналия месец ЕС наложи забрани за пътуване и замразяване на активи на 15 ирански лица и институции, свързани със смъртта на Махса Амини и с репресиите на протестите в отговор на трагедията.

Друга тема, която министрите ще обсъждат, е подновеното напрежение между Сърбия и Косово.