Общество

В защита на жените от Иран: Шествие за мир в подкрепа на човешките права

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер
Global_And
Диана Радева Диана Радева Водещ

Шествие в защита на жените от Иран се провежда в София. Демонстрацията започна пред пилоните на НДК и ще продължи до Иранския културен център. 

Тази сутрин част от организаторите гостуваха в „Добро утро, Европа“.

Според един от тях един от първите проблеми, които трябва да се решат е отношението на Държавна агенция за бежанците към бягащите от Иран.

 

Много е важно да отбележа, че държавна агенция за бежанците все още третира иранците като хора, които идват от сигурна страна. Последните събития през последните седмици и месеци показват, че нещата там не са за подценяване. Данните сочат за поне 400 убити и десетки арестувани.

Диана Димова, Фондация „Мисия Криле“

В студиото на Euronews Bulgaria иранските граждани Фирузе Акбари и Махди Мосадегпур заявиха, че иранците не възприемат върховния лидер Али Хаменей като свои легитимен ръководител, нито принципите, които са налагани от властта в страната.

 

Хиджабът изобщо не е наша традиция, това е нещо, което режимът у нас ни налага от 44 години.

Фирузе Акбари

Целта на протестите, обясни Фирузе Акбари, е да бъде свален режима на аятоласите.

 

Тези хора, които са на власт в момента, те не са представители на иранския народ. Ние искаме да ги махнем и да не бъдат повече те.

Фирузе Акбари

Според иранските власти жените в страната са безусловно подчинени на мъжете и на държавата.

 

Те просто са един предмет и правителството и мъжете могат да правят с тях каквото си искат. Това са хора, които искат най-простото нещо – свобода. Много е просто. Да могат да вземат решение по демократичен начин. А не когато излезеш на протест – да те убият. Защото полицията там има право да стреля на месо.

Алек Алексиев

Исканията на организаторите са категорична позиция на България за начина, по който се отнася режима на аятоласите с жените в Иран и експулсиране на иранския посланик у нас Сейд Расули.

Запис от разговора с организаторите вижте в следващото видео: