Европа

Д-р Мохд Абуаси: Ердоган може да използва атентата като повод да атакува кюрдите в Сирия

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Това, което разбрах от съобщението на вътрешния министър тази сутрин, че извършителят на този атентат е арестуван и че той е получил инструкциите от село Кобани в Северна Сирия, т.е. заповедта e излязла от кюрдите в Сирия. Ако това е вярно, Ердоган може би ще опита да атакува кюрдите в Сирия скоро. Той не е престанал да опитва, но поради политически причини не успя досега да го направи. Сега може би ще използва това като повод да атакува кюрдските райони в Сирия и да разшири района по турски контрол в Сирия.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Д-р Мохд Абуаси.

Той посочи, че обичайно тези, които извършват атентати в Турция са или кюрдската работническа партия (ПКК) или ислямски екстремисти като ИДИЛ и Ал-Кайда. По думите на експерта по близкоизточните въпроси кюрдите няма да поемат отговорност за атентата.

„Няма да поемат официално отговорност, защото ще има много политически последици върху кюрдите по света. Затова досега те не са поемали такава отговорност, когато става дума за цивилни жертви и когато целите са цивилни“, отбеляза д-р Абуаси.

Той коментира, че е възможно атентатът да има за цел прекъсване на диалога, започнат от президента Ердоган с представителите на кюрдската партия в парламента – „Демократична партия на народите“.

По думите на анализатора ПКК извършва атентати от много отдавна и конфликтът между кюрдите и турското правителство съществува и преди нейното създаване. Според д-р Абуаси кюрдите в Турция настояват за автономия, каквато имат техните сънародници в Северен Ирак например, но геополитиката не го позволява.

Никоя държава няма интерес да дава политически права на кюрдите, смята д-р Абуаси. Той предупреди, че ако подобни атентати зачестят, това може да окаже негативно влияние на туристическия поток към Турция.

Според д-р Абуаси турският президент Ердоган се намира в много трудно положение преди изборите, като отношенията му със Запада не са много добри, а в държавата нараства социалното напрежение, вследствие на бежанския проблем.

Икономиката в Турция не е това, което беше преди, но той ще оцелее на тези избори поради простата причина, че опозицията е слаба и не е единна, а той вече контролира правосъдието, полицията, медиите, образование, всичко. Затова е много трудно опозицията да се конкурира“, подчерта анализаторът.

Целия разговор вижте във видеото.