Европа

Арестуваха заподозрян за взрива в Истанбул, властите обвиниха ПКК

От Euronews България Euronews България

Турските власти са арестували заподозрян за взрива в Истанбул, съобщи вътрешният министър на страната Сюлейман Сойлу, без да даде повече подробности.

Малко след експлозията, която разтърси центъра на турския мегаполис, президентът Реджеп Ердоган заяви, че има съмнения, че случилото се е терористичен акт. Информация, която по-късно потвърди и турският вицепрезидент Фуат Октай.

Към момента считаме, че това е терористичен акт, който се е случил на това кръстовище. Смятаме, че нападателят е жена, която е взривила бомба.

Фуат Октай, вицепрезидент на Турция

Пред турски медии министърът на правосъдието допълни, че жена е стояла на пейка в района повече от 40 минути и си е тръгнала малко преди експлозията.

Турските власти обвиниха кюрдите от ПКК, че стоят зад атаката. Кюрдската работническа партия е смятана за терористична организация както от Анкара, така и от западните ѝ съюзници, включително САЩ и ЕС.

Засега никой не е поел отговорност за експлозията. 5-ма прокурори са се заели с разследването. Властите наложиха забрана за излъчване на множеството записи на свидетели, запечатали момента на взрива.

В ефира на „Добро утро, Европа“ се включи чрез видео връзка Иван Петков, който e представител на българската общност в града.

Няма как да не се разбере кой е, тъй като улицата, в която се случи взривът, се наблюдава от 1300 камери“, посочи той.

Вижте повече във видеото.