Европа

Експлозия в Истанбул: Шестима загинали и десетки ранени след взрив на популярна търговска улица

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Най-малко шестима загинаха, а други 53-ма бяха ранени след взрив на главната пешеходна улица "Истиклял" в Истанбул. Инцидентът е станал малко след 16:20 ч. местно време в момент, в който на мястото е имало много хора. 

 

Причината за експлозията се изяснява. На място са пристигнали екипи на полицията, пожарната и здравните власти. Районът е отцепен. Турският президент Реджеп Ердоган изрази съболезнования към близките на жертвите. "Усилията за превземане на Турция и турската нация чрез тероризъм няма да постигнат целта си", заяви той. Държавният глава подчерта, че извършителите "ще бъдат наказани, както заслужават".

 

Медийният надзор на Турция наложи временна забрана за отразяване на експлозията, което означава, че телевизионните оператори не могат да показват видеоклипове с момента на взрива или с последствията от него. Върховният съвет за радио и телевизия е налагал подобни забрани и в миналото след атентати, инциденти и някои политически въпроси.

 

На други кадри се виждат линейки, пожарни коли и полиция на мястото на инцидента. Потребителите на социалните медии съобщиха, че магазините са били затворени, а булевардът - затворен.

Euronews Bulgaria се свърза на живо с кореспондента на БТА в Истанбул Нахиде Дениз. Какво каза тя - вижте във видеото: