Спорт

Килиан Мбапе: Французинът е мислел да се откаже от националния отбор

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Sport (12)

Звездата на ПСЖ и националния отбор на Франция Килиан Мбапе разкри, че е обмислял да сe откаже от националния отбор, след като на няколко пъти е ставал жертва на расизъм от страна на фенове. Дни преди старта на Световното първенство в Катар нападателят даде интервю за авторитетното издание "Sports Illustrated".

"Преди казвах: „Не мога да играя пред хора, които ме мислят за маймуна. Няма да играя. Но след това говорих за това с футболисти, които играят с мен и ме развеселяват. И тогава реших, че отказът ми да изляза на терена ще покаже на всички, че съм се предал, а това е лошо. Защото смятам, че трябва да бъда пример за всички", сподели Мбапе.

23-годишният футболист направи своя дебют за представителния отбор на Франция през март 2017 година и до този момент има записани 59 мача с екипа на "петлите".
Преди четири години пък Мбапе бе част и от френския отбор, който триумфира със световната титла на Мондиала в Русия.

Сега юношата на Монако отново е сред повиканите футболисти от Дидие Дешан, които ще се опитат да защитят титлата си на Световното първенство в Катар. "Петлите" са в една група с тимовете на Австралия, Дания и Тунис.

 

Мондиал 2022: Хьон-Мин Сон ще пътува за Катар с Южна Корея

Хьон-Мин Сон бе включен в състава от 26 играчи на Република Южна Корея за Световното първенство в Катар. Нападателят на Тотнъм има проблеми с контузия, но въпреки това ще пътува за Катар.

30-годишният футболист получи фрактура на очната кухина в двубоя срещу Олимпик Марсилия (1:1) от Шампионската лига по-рано този месец, което постави участието му под сериозно съмнение.
Сон обаче увери феновете в родината си, че тази седмица ще бъде в самолета за Катар.

„Просто исках да отделя малко време, за да благодаря на всички за съобщенията за подкрепа, които получих през последната седмица. 

Прочетох толкова много от тях и наистина, наистина ви оценявам всички. В труден момент получих много сила от вас. Да играя за страната си на Световното първенство е мечтата на толкова много деца, които растат, точно както беше и една моя. Няма да пропусна това за нищо на света. Нямам търпение да представя нашата красива страна. Ще се видим скоро“, написа нападателят в социалните мрежи.

Старши треньорът Пауло Бенто не успя да даде яснота кога Сон може да започне тренировки.
Бенто каза пред „BBC Sport“: „Все още нямаме тази информация. Ние сме в контакт с него, с медицинския екип на Тотнъм. Трябва да изчакаме, трябва да анализираме ден след ден ситуацията му. Имаме време да решим и най-важното е той да се възстанови възможно най-добре, да се чувства комфортно и тогава ще вземем окончателното решение“.

 

Рали Япония: Белгиецът Тиери Нювил излезе начело в класирането

Белгиецът Тиери Нювил с "Хюндай" излезе начело в класирането след третия ден на автомобилното рали Япония, последен кръг от световния шампионат за сезон 2022.   Нювил ще започне неделния ден от надпреварата с аванс от 4.0 секунди пред Елфин Евънс с "Тойота".

Уелсецът имаше преднина от 6.5 секунди, но Нювил атакува на трите дълги отсечки и изпревари Евънс. След това удвои аванса си от 2 секунди в последната отсечка за деня, която е дълга 1.4 километра. Белгиецът води с общо време 1:51:28.3 час.

Третото място заема От Тенак в последното си рали за "Хюндай", но естонецът е на 39.9 секунди зад Нювил. Надпреварата в Япония се завърна в календара на Световния рали шампионат за първи път след 12-годишна пауза.

 

Голдън Стейт - Кливланд 106:101: Къри прескочи 40 точки във втори пореден мач

Стеф Къри поведе Голдън Стейт Уориърс към драматичен успех над Кливланд Кавалиърс 106:101 в среща от редовния сезон на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

Лидерът на Уориърс Къри във втори пореден мач прескочи 40-точковата граница. Той завърши с 40 точки, 4 борби и 5 асистенции.  По този начин Стеф се превръща в най-възрастния играч в НБА с два поредни двубоя с 40+ точки след Майкъл Джордан, който записа това постижение през 2002-ра.

Донован Мичъл завърши с 29 точки, 10 борби и 9 асистенции за Кливланд, но получи травма в десния си глезен, но въпреки това завърши мача. Евън Мобли добави 20 точки и 12 борби.

Междувременно Де'Аарън Фокс вкара 32 точки и имаше рекордните за сезона 12 асистенции, за да поведе Сакраменто Кингс към успех със 120:114 над Лос Анджелис Лейкърс. Това беше седмият мач с над 25 точки за Фокс през сезона в 10-ото му участие. Той е едва петият играч в историята клуба с 25 точки в първите 10 мача от сезона и първият, откакто Кингс се премести в Сакраменто през 1985 г.

Последният играч на състава, постигнал това, беше Тини Арчибалд (девет) през сезон 1972-73 г.
Антъни Дейвис завърши 24 точки и 14 борби, докато Ръсел Уестбрук вкара 21 точки с 11 асистенции за Лейкърс, които бяха без звездата си ЛеБрон Джеймс, който получи контузия в слабините при загубата от Клипърс в сряда вечер.

 

Вашингтон - Тампа Бей 5:1: Сан Хосе надигра Далас като гост

Дарси Кемпер направи 28 спасявания, за да изведе Вашингтон Кепитълс до победа с 5:1 над Тампа Бей Лайтнинг в мач от Националната хокейна лига на САЩ и Канада. Кемпер се изправи срещу този противник за първи път, откакто записа успех в мач номер 6 от финала за Купа Стенли, като тогава играеше за Колорадо Авеланж. Той спечели петата си победа в 12 старта, откакто напусна Авеланж и подписа дългосрочен договор с Вашингтон.

Сони Милано вкара два пъти, а Антъни Манта и Алексей Протас също бяха точни за успеха. Новобранецът Ник Пербикс се разписа за Тампа Бей в третия период, а Андрей Василевски направи 19 спасявания. Защитаващият титлата от Източната конференция Тампа Бей загуби два  поредни мача и шест от последните си седем.

Томас Хертл пък вкара решителен гол в началото на третия период и Сан Хосе Шаркс победи с 5:4 като гост Далас. Така Шаркс спряха серия от пет поредни загуби.

Александър Барабанов, Логан Кутюр, Тимо Майер и Хертл записаха по гол и асистенция, а Евгени Свечников също отбеляза, за да помогне на Сан Хосе да постигнат първата си победа от 27 октомври насам. Джеймс Раймър направи 25 спасявания.