Euronews Primetime

Синдикатите: Днес загатнахме какво можем да направим, ако не ни слушат, когато говорим

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Това, което днес направихме, беше просто едно загатване на това какво можем да направим, ако не ни слушат, когато говорим. Днес отидохме и говорихме така, че да ни чуят в бялата сграда, по три теми, с различни искания. Представихме на управляващите какви са проблемите и какви проблеми трябва те да решават, за да не ходим отпред да им го напомняме.“ Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria Марио Нинов от КТ „Подкрепа“ по повод днешния протест на синдикатите в София.

 

Днес станахме свидетели на нещо, на което София не е ставала свидетел въобще. Параметрите на сегашното събитие напомниха тези от 1991-92 година, когато имаше един митинг на Орлов мост.

Марио Нинов, КТ "Подкрепа"

„Искам да благодаря за строгата организация на протеста, за това, че мина без произшествия, за което отговорни могат да са най-вече участниците в това автошествие и митинг“, каза от своя страна Марина Ставрева, зам.-председател на КНСБ.

„Най-вече искаме да акцентираме върху доходите. Бюджетът е от ключово значение – максимално бързо трябва да се приеме за 2023 година. И то не промяна на съществуващия, а нов – да бъде внесен и да бъде гласуван такъв“, настоява тя.

 

710 (лева на месец) са невъзможни пари, с които да се живее, а като се махнат осигуровките – още повече. Тази пазарска кошница, която бяхме изкарали на протеста – това е една малка пазарска кошница, вътре стоките са за 100 лева. За тези пари, без осигуровки, колко кошници може да се купят, само за храна? Няма как да стигне тази кошница само за седмица.

Марина Ставрева, зам.-председател на КНСБ

Целия разговор вижте във видеото.