Euronews Primetime

Омбудсманът пред Euronews Bulgaria: Без нов бюджет институциите трябва да са нащрек за нуждите на хората

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Това, че няма да има нов бюджет означава, че всъщност институциите трябва да бъдат нащрек, така че нито една група да не остане непокрита – било от компенсации, било от подпомагане, в ситуация, в която хората може да се нуждаят от това.“ Така националният омбудсман Диана Ковачева коментира днешните разговори между политическите сили относно бюджета за 2023 година.

„В ситуация на една непрекъснато повишаваща се инфлация, съвсем нормално е в рамките на предстоящия зимен сезон хората да са притеснени за своите доходи, които очевидно не нарастват. За съжаление, и фактът, че няма нов бюджет, който да бъде приет, а през следващата година ще харчим 1/12 от сегашния, на практика също не допринася за това, социалната част от бюджета, която е най-важната и най-чувствителната, да бъде адекватно покрита“, каза още тя.

 

Проблемите са много. С настъпването на зимата се поставя въпроса за възможността на хората да заплащат за своето отопление.

„Трябва да се следи внимателно за това да не се окаже, че невъзможността на топлофикациите да покриват разходите си ще се стовари върху гърба на потребителите. Те и без това тежко понасят сградната инсталация“, препоръча омбудсманът.

 

Що се отнася до цената на тока, радвам се, че беше взето решение да се отложи излизането на битовите потребители на свободния пазар. Защото на практика те нямат никаква готовност да го направят. Още повече, това би означавало сериозно оскъпяване на цената.

„Трябва да се предприемат непрекъснати мерки, защото свободният пазар означава, че хората трябва да следят внимателно начина, по който варира цената на тока и да търсят най-изгодния за тях вариант. Аз се съмнявам, че хората, особено в малките населени места, имат способността да са нещо като борсови посредници и да търсят възможност да реагират. Това са сериозни проблеми“, смята Ковачева.

Цялото интервю вижте във видеото.