Икономика

Перфектната буря: Страхът от Тръмп оскъпи златото, а силният долар мачка икономиките | E-кономика 09.11.22

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ
Krum Atanasov Igold Ekonomika

Крум Атанасов е основател на igold и е с над десетгодишен опит като дилър на злато и ценни метали. Обучил е редица дилъри на злато в страната и е консултирал стотици инвеститори. Що се отнася до жълтия метал, Атанасов го определя като “нищо повече от честни пари”. 

“Явно потенциално мнозинство на републиканците или бъдещо повторно влизане на Тръмп в Белия дом дават сигнал за нестабилност на пазарите, което доведе до скок на златото.” - това коментира основателят на igold Крум Атанасов. Гостът споделя, че при спадове в цената на благородния метал се наблюдават сделки с големи обеми на българския пазар, докато ръст в цената на златото води до леко затишие при купуването му.

Крум Атанасов коментира и действията на централните банки и определя агресивните увеличения на ФЕД като неефективни. 

 

За момента агресивното вдигане на лихвите не дава резултат. Виждаме, че инфлационните данни не се подобряват

 

Що се отнася до разликата в подхода на ЕЦБ и ФЕД, гостът коментира, че в Европа вдигането на лихвите е по-малко агресивно от САЩ, защото континента очаква рецесия заради войната в Украйна и скъпия газ. 

“Целите на Федералния резерв и администрацията на Байдън е да спрат инфлацията, и са готови с вдигането на лихвите да потопят икономиките на всички останали страни, защото не само доларът расте, а останалите валути и покупателната им способност падат, което води до смаляване на икономиките.” 

Повече по темата и целия разговор вижте във видеото.