Свят

Евродепутати канят Илон Мъск – да обещае, че ще пази демокрацията

От Euronews България Euronews България
Ilon Musk При първото си влизане в Twitter като собственик, Илон Мъск символично занесе порцеланова мивка. Кадър: Twitter/Elon Musk

Илон Мъск да бъде поканен в Европейския парламент и да обещае пред депутатите, че новата му придобивка – социалната мрежа Twitter – няма да се превърне в заплаха за демокрацията.

Това поиска групата на либералите в официално писмо до председателя на ЕП Роберта Мецола. Те настояват милиардерът да разясни в пленарната зала какви реформи смята да провежда и ще бъдат ли те съобразени с регулаторния подход на Европейския съюз, съобщи Renew Europe на своята уебстраница.

Евродепутатите мотивират искането си с тревога, че прилаганите досега стандарти в Twitter могат да бъдат отслабени точно в момент, когато борбата срещу дезинформацията, речта на омразата и политическата намеса са по-важни от всякога. „Начинът, по който бяха уволнени служителите на Twitter в някои държави от ЕС, също буди безпокойство“, пишат евродепутатите.

„Twitter не може да се превърне в антиутопичен адски пейзаж. Напротив, той трябва още повече да насочи усилия към борба с дезинформацията и омразата“, казва координаторът на Renew Europe Дита Шаранзова в комисията по вътрешен пазар на ЕП. Тя припомни, че Илон Мъск се е подписал да спазва определени регламенти. Затова „той трябва да дойде и да се види с нас, за да разбере европейските правила на играта и своите законови задължения“.

„Птицата може и да е свободна, но европейските ценности и закони важат и за Twitter. Илон Мъск може да е най-богатият човек в света, но никой не е освободен от отговорности. Изслушването на г-н Мъск в ЕП ще даде възможност на европейските законодатели да проверят неговите действия и намерения“, добавя Софи ин’т Велд, координатор на либералите в комисията по граждански права. Според нея в момента посоката, която взема Twitter, е тревожна.

„Свобода на словото – да. Но няма да толерираме нарушения на правото в ЕС или връщане към Дивия запад“, завършва ин’т Велд.

Преди дни и от ООН призоваха Илон Мъск да гарантира спазването на човешките права при управлението на Twitter. Апелът дойде, след като бизнесменът обяви съкращение на 50% от персонала, което бе мотивирано с финансови загуби на компанията.